Sakir Fakili: A török magyar kapcsolatok kiválóak • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Sakir Fakili: A török magyar kapcsolatok kiválóak

Öexcellenciája Sakir Fakili nagykövet és Szarvas István

Öexcellenciája Sakir Fakili nagykövet és Szarvas István

Munkaebéden látta vendégül rezidenciáján Sakir Fakili, Törökország nagykövete a MÚOSZ kül- és biztonságpolitikai szakosztályának mintegy tucatnyi újságíróját. A szívélyes találkozó alkalmából a nagykövet a kétórás, négyfogásos ebéd alatt őszintén válaszolt a szakosztály Trom András elnökének előre elküldött újságírói kérdésekre, de ez vonatkozott a helyszínen feltettekre is. Elemezte a régió helyzetét és megosztotta velünk véleményét arról, hogy milyennek ítéli a kilátásokat a fegyvernyugvásra irányuló erőfeszítések nyomán.

Középen (állva) a török nagykövet, a jobbján Észak-Ciprus budapesti képviseletének vezetője, Selda Cimen (Fotó: Alattin Temür)

Középen (állva) a török nagykövet, a jobbján Észak-Ciprus budapesti képviseletének vezetője, Selda Cimen
(Fotó: Alattin Temür)

Betekintést engedett abba, hogy Törökország, hogyan látja a nemzetközi helyzet alakulását. Vázolta hazája viszonyát az Európai Unióhoz és beszélt az Ankara és Brüsszel közötti közeledés perspektívájáról is, beszélt orosz török repülő afférról is. Áttekintést kaptunk a Törökország belpolitikai helyzetéről.

Őexcellenciája a török-magyar kapcsolatokat kiválónak minősítette, ez egyaránt vonatkozik a kül- és gazdaságira. Ennek alátámasztására említette a török miniszterelnök Ahmet Davutoglu tavalyi budapesti látogatását. Elmondta, hogy a törökök nagyon tisztelik a baráti magyar népet és nagyon szeretik Törökországban a magyar turistákat. Elmondta, hogy ősszel közös megemlékezést tartanak Szigetvár ostromának 450. évfordulója alkalmából.

Az ebéd után Sakir Fakili őexcellenciájával megállapodtunk egy későbbi időponti interjúban.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS