Párizs Budapestre költözik február 26-tól március 6-ig • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Párizs Budapestre költözik február 26-tól március 6-ig

Frankofón Filmnapok lesznek február 26-án péntektől március 6-án vasárnapig – tudtuk meg a Francia Kulturális Intézetben Budapesten február 21-én a délelőtti sajtótájékoztatón.

FrankofonA 16. Frankofón Fesztivál kísérő programjainak összeállításánál az volt a cél, hogy előtérbe helyezzék a francia nyelvet és a frankofón kultúrák sokszínűségét. Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete rámutatott a világ sokszínűségének, a különféle nyelvek és gondolatok védelmének fontosságára. A fesztiválon svájci, belga, libanoni és sok egyéb országból érkező rendezők, zenészek, írók, más művészek egyaránt részt vesznek. Az aktuális problémák, a migráció kérdései is helyt kapnak.

Magyar Levente, a KKM államtitkára és frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a 16. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál Budapest kulturális életének egyik kiemelkedő eseménysorozatává nőtte ki magát, ezért az EMMI idén ötmillió forinttal támogatta. Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója beszélt a francia–magyar együttműködés eredményeként létrejövő barokk estről, amelynek a MŰPA ad majd otthont más frankofón programok mellett, valamint a Nemzeti Színház nemzetközi színházi találkozójáról is, a MITEM ezúttal több frankofón alkotót hív meg, egyebek között a világhírű svájci rendezőt, Valére Novarinát.

A frankofón rendezvénysorozat február 26-án pénteken este 19 órakor a Valley of Love vetítésével nyílik meg az Urániában, emellett új budapesti helyszín, a Cirko-Gejzír mozi is csatlakozik a filmnapokhoz. A nyitófilmben a francia mozi két világszerte ismert alakjával, Isabelle Huppert-rel és Gérard Depardieu-vel találkozhat a nézőközönség. A további programok ide kattintva olvashatók.

Frankofónia a frankofón országok és kormányok nemzetközi szervezete, valamint francia nyelven a franciául beszélő emberek közösségére is utal a kifejezés. A szervezet hivatalos neve Frankofónia Nemzetközi Szervezete (OIF) (Organisation internationale de la Francophonie), 54 tagállama, 2 társult országa van és 20 megfigyelő ország köztük Magyarország. A csatlakozás feltétele nem annak függvénye, hogy az adott országban milyen mértékben használják a francia nyelvet, hanem, hogy mennyire van jelen a francia kultúra és a francia nyelv az ország öntudatában, amely legtöbbször abból fakad, hogy az ország történelme egy időre összeforrott Franciaország történelmével. A tagállamok kisebbik hányadában első számú nyelv a francia, nem számolva Franciaországot és tengerentúli tartományait. Néhány országban francia a hétköznapi nyelv, míg más tagállamokban kevés ember használja azt. (Forrás: Wikipédia)

A szervezet első női főtitkára 2014 novemberétől az a Michaelle Jean asszony, aki 2008 novemberében Kanada főkormányzójaként filmszakértő férjével, Jean-Daniel Lafond úrral hazánkba látogatott, s az Uránia moziban találkozott a hazai filmes szakemberekkel. Budapesten módom volt vele és az akkori kanadai nagykövettel néhány szót váltanom a Lukács cukrászdában, ezt idézem fel:

Milyen benyomásokat szerzett Magyarországon? Nagy örömünkre szolgál, hogy a közép-európai országok közül először Budapestre utazott!

Nagyon tetszik az önök országa és csodálatos Budapest. Az emberek nagyon kedvesek. Véletlen, hogy először ide jöttem.

Ön ma este részt vesz egy kanadai-magyar filmművészeti eszmecserén. Szereti a jó filmeket?

Jók az értesülései – felelt mosolyogva –, valóban este megyek az Uránia a Filmszínházba. Nagy érdeklődéssel várom a kanadai és magyar filmszakemberek eszmecseréjét. Szeretem a jó filmeket.

(Forrás: Zetapress.hu)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS