Napló a májusi időjárásról • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Napló a májusi időjárásról

 

 

Május 2.

Pontban délután négykor, amikor az emberek kilépnek a munkahelyükről, a Király utcai vendéglátósok már-már unott rutinnal takarják le a székeket, asztalokat a kerthelyiségekben. A szokásos délutáni monszun már ott sötétlik a Misina mögött.

 

Május 3.

Sivatagi hőség. A Széchenyi téren vizet osztanak. Nem ajánlatos kutyákat sétáltatni a déli órákban a forró aszfalton.

 

Május 4.

A Mecseken havazik. A hatos és a hatvanhatos út kivezető szakaszán hóláncrazziát tart a rendőrség.

 

Május 5.

Szélfúvás, napsütés, kánikula, havazás. Este némi ónos eső.

 

Május 7.

Egy élelmes vállalkozó napernyőket kezd árulni a Kossuth téren, ami hatalmas siker lesz, mivel mostanában senki se tudja, hogy reggel napszemüveget vagy esernyőt vigyen magával az ember. A napernyő minden időjárásra ideális.

 

Május 13.

A várost négy körzetre osztják: esőerdei, sivatagi, szeles, havas. A körzethatárokon védőfelszerelést osztogatnak a hatóságok: naptejet, meleg teát, esernyőt, széldzsekit, amire az adott körzetben épp szükség van.

 

Május 17.

Az esőzések miatt hivatalosan is csatornának minősítik a Mártírok útját. Kiírják a város első vízibusz-tenderét, megindul a vízirendőrképzés.

 

Május 20.

Szélerőművek épülnek Kertváros mellett. Az így nyert energiával takarítják el a havat a belvárosban.

 

Május 25.

Két forgatócsoport is érkezik Pécsre. Az egyik egy Ázsiában – monszun ideje alatt – játszódó filmet forgat a Széchenyi téren, míg a másik a Déli-sark felfedezésről szóló dokumentumfilmet készít a Jakab-hegyen. Délután – munkájuk végeztével – a két filmstáb közös bulit rendez a Malomvölgyi-tónál, sok-sok napsütéssel, grillezéssel, tollasozással.

 

Május 31.

Dr. Ágotai Oszkárt – nyugalmazott bölcsészprofesszort – felhívja egy pesti ismerőse, aki Pécsett szeretne tölteni néhány hetet. Érdeklődik, milyen időjárásra kell felkészülni a Mecsekalján. Dr. Ágotai Oszkár értetlenkedve áll az előszobájában.

– Hogyhogy milyenre?! – mondja a telefonba. – Bármilyenre!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS