Olivert Hart és Bengt Holmstörm elméleti közgazdászok az idei Nobel díjasok • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Olivert Hart és Bengt Holmstörm elméleti közgazdászok az idei Nobel díjasok

2016-ban a közgazdasági Nobel-emlékdíjat Oliver Hart és Bengt Holmström kapta. Hart 1948-ban született Londonban, és az USA-ban, a Harvard Egyetemen dolgozik. Holmström a svéd kisebbség tagjaként Helsinkiben született 1949-ben, és szintén az USA-ban, a MIT-en (Massachusetts Institute of Technology) tanít. Két európai, egy brit és egy svéd–finn annak a közgazdasági Nobel-díjnak a tulajdonosa, amely hagyományos értelemben nem is Nobel-díj, hanem egy olyan díj, amelyet Nobel Alfréd emlékére a Sveriges Riksbank, vagyis a svéd központi bank alapított 1968-ban.A Nobel-emlékdíj összege nyolcmillió svéd korona vagyis 928 ezer dollár.

A két kutató egy nagyon is gyakorlatias területen tevékenykedik; témájuk a szerződések világa. Már nagyon régen együtt dolgoznak, és a témát különböző oldalakról elemzik. Már 1986-ban megjelent az MIT kiadásában egy 150 oldalas közös publikációjuk A szerződések elmélete címmel. A szerződések világa az érdekellentétek világa, ezért nagyon fontos, hogy ezek a dokumentumok jól legyenek megfogalmazva, azaz kiegyensúlyozottan védjék a felek érdekeit. Az indoklásban elhangzott, hogy a szerződések mindenkit érintenek, hiszen ha vásárolunk egy lakást, vagy autót veszünk, éppen úgy szükségünk van szerződésre, mint akkor, amikor valamilyen biztosítást kötünk.

A két közgazdász munkásságát az úgynevezett intézményi közgazdaságtan szakterületbe sorolhatjuk. Az ezen a területen dolgozók a különböző „aszimmetriákat”, a gazdasági és politikai szereplők közötti egyenlő partnerséget gátló tényezőket vizsgálják.

A 2008. évi közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje, Paul Krugman egyenesen így fogalmazott: „Hart és Holmström annyira megérdemli a díjat, hogy első gondolatom az volt: vajon miért nincs még ez meg nekik.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS