A „Magyar Tudomány Ünnepe” a könyvtárban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A „Magyar Tudomány Ünnepe” a könyvtárban

A „Magyar Tudomány Ünnepe” alkalmából 2016. november 23-án, szerdán 13.00 órától a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont ünnepi programot szervezett a Tudásközpont konferencia termében (Pécs, Universitas u. 2/a.).

Dr. Bódis József rektor (PTE) megnyitó beszéde után Dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes főigazgató (PTE EK) laudációja után a püspök úr Klimo-emlékplakettet adott át Bánfai Józsefnek – az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont hamarosan nyugállományba vonuló könyvtárosának – több évtizedes, a Könyvtár érdekében végzett szorgalmas, lelkiismeretes munkája elismeréseként.

Az „életmű-kitüntetésként” funkcionáló emlékplakett névadója az a Klimo György pécsi püspök, aki 1774-ben lerakta a jogelődnek tekinthető, első magyar, nagy nyilvános bibliotéka alapjait. Évente egy fő részesülhet ebben az elismerésben, melyet a kitüntetettnek a Magyar Tudomány Ünnepén adományoz a könyvtár vezetése. A pénzjutalommal is járó díj idén először került átadásra. A 100 mm-es, öntött bronz emlékérmet Csóka Zsuzsa érem- és ötvösművész tervei alapján a budapesti Szabó Öntészeti Kft. öntötte formába.

Az ünnepi pillanatokat követően került sor Dr. Szögi László c. egyetemi tanár (ELTE) „A pécsi felsőoktatás intézményeinek hallgatói (1714) 1782-1852.” című könyvének bemutatójára, amely a pécsi Egyetemi Könyvtár Kiadványai című sorozat 15. kötete. A kötet szerzőjével Lengvári István, a PTE Egyetemi Levéltár igazgatója beszélgetett. A könyvbemutatót követően a „Színt vallunk, avagy zöld szemlélet az életünkben” című zöld könyvtári projekt kapcsán Nagyné Simon Csilla könyvtáros tartotta meg előadását.

 

 

A videós beszámolót a Hetedhéthatár Közérdekű Magazin megbízásából Ambrus Attila József készítette 2016. november 20-án.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS