Új filmfesztivál lesz szeptemberben Komlón • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Új filmfesztivál lesz szeptemberben Komlón

Új filmfesztivált jelentettek be tegnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban: a Hét domb filmfesztivált Komlón rendezik meg szeptemberben. A felnőtt alkotók hat, míg a gyerekfilm szekcióban indulók öt kategóriában nevezhetnek május végéig, amatőrök és profik egyaránt. A Magyar Ferenc ötlete alapján meghirdetett filmfesztivál célja, hogy a magyarországi és a határon túli profi és amatőr filmesek alkotásai egy seregszemlén láthatók legyenek és megmérettessenek.

Magyar Ferenc, Hoppál Péter, Sára Sándor és Tenovszky Béla a sajtótájékoztatón

„Nagyon sok, az utóbbi időben készült filmalkotás kerüli el a közönség figyelmét a bemutatók csekély száma miatt. A mi célunk, hogy megismertessük a nézőkkel ezeket a munkákat is, és közben az alkotók és a közönség kapcsolatát is megteremtsük.” A fesztivál fővédnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a szeptemberben debütáló mustra tegnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: bizakodó, hogy azok a műfajok, amelyek több vidéki fesztiválon is megjelentek már az elmúlt években, most nagyobb merítéssel, több napon keresztül tudnak szerepelni, magasabb színvonalon.

Május végéig jelentkezhetnek az alkotók – felnőttek és gyerekek két külön kategóriában – a szeptember 18. és 24. között tartandó fesztiválra.

Mint azt a sajtótájékoztatón Magyar Ferenc elmondta, a komlói fiatal – általános iskolás – kezdő filmesek ambíciója, sikerei szolgáltak ihletül a gyerekfilmes részleg elindításához. A felnőtteknek kiírt részlegben öt magyar és egy nemzetközi kategóriát indított el a rendezőbizottság. Ismeretterjesztő, természetfilm, dokumentumfilm, animációs film, nemzetközi filmes munka és egyéb, máshová nem sorolható műfajban – klip, reklám, promóció, előzetes – várják a szervezők a nevezéseket. A zsűri tagjai hazai szaktekintélyek, nemzetközileg is elismert filmesek. Sára Sándor, aki egyben a zsűri elnöke, Rófusz Ferenc és Ternovszky Béla vállalták el a feladatot.

Hoppál államtitkár exkluzív interjút adott lapunknak, amit később közlünk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS