A Meseautó Pécsre érkezett • Hetedhéthatár

Színház

A Meseautó Pécsre érkezett

1935 júliusában Nagy Endre moziba invitálja Móricz Zsigmondot. Megnézik A meseautót, amelyet Móricz már látott. Móricz Zsigmond így számol be a hévízi mozilátogatásról:
„Mozi alatt bámult, mint egy gyerek.
– Hát ez kell az embereknek?
Az elején döbbent Nagy Endre a film végére áthangolódik. Mikor vége lett, azt mondja:
– Tulajdonképpen megértem, ez a modern népmese. Éppen az, mint a fonóban, elindul a szegény ember fia, és a végén király lesz. Most a király a bankigazgató, és nem a szegény fiú indul el, hanem a szegény lány, és bankigazgatóné lesz. Tiszta népmese.”

Szűcs János bank-vezérigazgató nagy nőcsábász, éppen pihenni készül, ám ezúttal egy hónapos szabadságát távol a világtól és messze a nőktől szeretné eltölteni. Mielőtt elindulna, egy remek autót vásárol 20 000 pengőért. Ám ekkor az autószalonban nézelődő ifjú hölgy felkelti az érdeklődését, és minden másképpen alakul.

Ami 1931-ben a Hyppolit volt, 1941-ben a Dankó Pista, az volt 1934-ben A meseautó. Nagysikerű film, amely hetekig maradt műsoron és a mozgóképszínházaknak nagy diadalt jelentett. A film éveken keresztül folytatta diadalmas útját.

Most megérkezett a Pécsi Nemzeti Színházba is, ahol Márkus Alfréd korabeli slágereivel, sok humorral és parádés szereposztásban elevenedik meg a filmvászon után a színpadon, a Meseautó! A premiert 2017 február 17-én tartották. A főbb szerepekben Józsa Richárd, Lipics Zsolt, Stubendek Katalin, Györfi Anna, Papp Endre, Unger Pálma, Stenczer Béla látható. Az előadás rendezője Böhm György.

Az alább megtekinthető felvételeket az előadás szerdai próbáján Komlós Attila készítette. Az összes kép ide kattintva érhető el.

 

M

e

ntés

Mentés

Mentés


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS