A pécsi Jelenkor szelleme költözött a budapesti Ludwig Múzeumba • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A pécsi Jelenkor szelleme költözött a budapesti Ludwig Múzeumba

Kerekasztal-beszélgetést hallgattam meg a Pécsi Műhelyről és tágabb kulturális környezetéről a pécsi Jelenkor folyóirat tagjainak közreműködésével a 2017 június 24-i Múzeumok éjszakája keretében a Budapesti Ludwig Múzeum harmadik emeleti kiállítóterében.

A program meghirdetése a Jelenkor régi arculatát követte

A Jelenkor Pécsett szerkesztett, országos terjesztésű irodalmi és művészeti folyóirat, amelynek első száma 1958 októberében jelent meg, s már a hatvanas évek elején az egyik legjobb magyar irodalmi lapnak tartotta a kulturális közvélemény. Olyan szerzők műveit közölte többek között, mint Illyés Gyula, Jékely Zoltán, Kassák Lajos, Tandori Dezső, Weöres Sándor, Mészöly Miklós, Örkény István, Szabó Magda, Kodolányi János, Konrád György, Pilinszky János; illetve a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójától kezdve az ún. „új próza” képviselői, Esterházy Péter és Nádas Péter írásait is. A kétezres évektől a korábbiaknál jóval több irodalmi, kulturális esemény zajlott a lap égisze alatt Pécsett, s a nemzetközi kapcsolatai is jelentősen kibővültek. A lap rendszeresen helyet ad a pályakezdőknek.

Az est résztvevői voltak Havasréti József kritikus, irodalomtörténész, kommunikációkutató és Parti Nagy Lajos költő, író, a Jelenkor egykori szerkesztője; a beszélgetés moderátorai Várkonyi György művészettörténész, a Jelenkor képzőművészeti rovatának szerkesztője és Ágoston Zoltán kritikus, a folyóirat főszerkesztője; valamint a kiállítás kurátorai, Készman József és Doboviczki Attila voltak.

Pécshez kötődő írásaikból olvastak fel: Kiss Tibor Noé író, Parti Nagy Lajos költő, író, valamint Tóth Krisztina költő, író. A jelenlévők száma körülbelül két tucat ember volt. A kétórás előadás után siettem az első emeletre, ahol mintegy száz ember előtt tartott igen érdekes előadást és  szubjektív tárlatvezetést Fábry Sándor író, humorista, műsorvezető, a Párhuzamos Avantgárd – Pécsi Műhely 1968-1980 című kiállításon.

 

Árnyékképek – fényfestés
A Pécsi Műhely kiállításához kapcsolódó árnyékvetítés a múzeum homlokzatán, Ficzek Ferenc műveinek inspirációjára.
Kép forrása: Ludwig Múzeum Művészeti kivitelezés: ifj. Ficzek Ferenc és Hizsnyik Dénes fényművész; technika: Pallagi Mihály, a Nemzeti Színház fővilágosítója.

 

 

Kapcsolódó írásaink:
Párhuzamos avantgárd. Pécsi Műhely 1968–1980
Párhuzamos avantgárd


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS