Az új szerb kormány • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Az új szerb kormány

Ana Brnabić Szerbia miniszterelnöke.

 

Ana Brnabić új kormánya

A miniszterelnök megnevezte a 18 minisztérium tárcavezetőjét, valamint a négy kormányalelnök személyét.
Két új tárca jött létre: a környezetvédelmi és az európai integrációs minisztérium, előbbit Goran Trivan, utóbbit Jadranka Joksimović vezeti majd.

Az államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter – Ana Brnabić helyett – a szocialista Branko Ružić lesz. Aleksandar Vulin és Zoran Đorđević tárcát cserél – a védelmi minisztériumot Vulin, a munkaügyi és szociálpolitikai tárcát Đorđević vezeti majd.

Branislav Nedimović továbbra is a mezőgazdaságért felel, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumot vezeti. Goran Knežević továbbra is gazdasági miniszter lesz, Dušan Vujović pedig marad a pénzügyminiszter, Aleksandar Antić energetikai és bányászati miniszter marad, Nela Kuburović pedig az Igazságügyi Minisztériumot irányítja majd a jövőben is. Akik még maradnak a jelenlegi posztjukon: Zlatibor Lončar (egészségügy), Mladen Šarčević (oktatás), Vanja Udovičić (sport), Vladan Vukosavljević (tájékoztatás).

Tárca nélküli miniszterek: Slavica Đukić Dejanović, Milan Krkobabić, Nenad Popović.

Az első kormányalelnök marad Ivica Dačić külügyminiszter, emellett a kabinet alelnökei lesznek még Nebojša Stefanović belügyminiszter, Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter, valamint Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és távközlési tárcavezető.

 

Négy magyar államtitkár van a szerb kormányban

Július 13-ai ülésén hozta meg a szerb kormány a minisztériumok munkájában részt vevő államtitkárok kinevezéséről szóló döntéseket. Első körben nem kapott minden tárca államtitkárt. Összesen 29 államtitkárt neveztek ki. A korábbi bejelentésekkel összhangban a Vajdasági Magyar Szövetség négy államtitkárral vesz részt a köztársasági kormány munkájában, őket első körben nevezték ki. Kern Imre az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, dr. Vickó Ferenc az egészségügyi, Juhász Attila a mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási, Vicsek Annamária pedig az oktatási, tudományügyi és technológiai fejlesztési minisztérium munkáját fogja segíteni.

 

Ana Brnabić

Ana Brnabić

1975. szeptember 28-án született Belgrádban. A szerb főváros Ötös Számú Gimnáziumába járt, ezt követően az Egyesült Államokban folytatta egyetemi tanulmányai. 1998-ban üzleti adminisztráció szakon szerzett diplomát, majd Nagy-Britanniában tanult tovább marketing szakon. 2002-ben tért vissza Szerbiába.

Előbb különböző szervezetek önkormányzati és területfejlesztési projektjeiért felelt, majd 2011-ben a Continental Wind Serbia nevű amerikai cég belgrádi irodájában helyezkedett el, 2013-ban pedig átvette a cég vezetését. A vállalat egy szélerőműpark létrehozásán dolgozik a vajdasági Kevevárán (Kovin). Ana Brnabic ugyan már nem a cég munkatársa, jelenleg is a megújuló energiaforrások fejlesztésének egyik legnagyobb támogatója az országban. Emellett a számítástechnika, illetve az IT-szektor fejlesztése mellett kardoskodik minden lehetséges alkalommal.

2016 augusztusában az Aleksandar Vucic vezette kormány közigazgatási és helyi önkormányzati miniszterévé nevezték ki


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS