A Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál a Jameson CineFest új partnerfesztiválja • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál a Jameson CineFest új partnerfesztiválja

A CineFest évről-évre külön figyelmet fordít arra, hogy a versenyprogram mellett olyan országok filmművészetét helyezze a fesztivál fókuszába, melyet a magyar filmnézők kevésbé ismernek.

Idén az együttműködés új távlatai nyíltak meg azáltal, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál (SIFF) június 17-én 13 ország fesztiváljának képviselőjével írt alá együttműködést „Belt and Road” címmel. Magyarország képviseletében Bíró Tibor, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója volt jelen a megállapodás aláírásakor. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a résztvevő országok tapasztalatokat cseréljenek a fesztiválszervezésben, és egymás filmkultúráját népszerűsítsék. Az együttműködés keretében Ms. Wenxia Fu, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és vezető munkatársai ellátogatnak az idei CineFestre, ahol a Fesztivál Kitekintő szekciójában bemutatják fesztiváljukat és elhozzák a magyar közönséghez a Keményfejű c. kínai filmet. Zhao Xiang dokumentumfilmszerű bemutatkozó alkotása elhagyott kínai gyerekekről szól, megható és furfangos történet arról, hogy az egyéni vágyak hogyan kerülnek szembe a közösséggel szembeni kötelezettségekkel. A film vetítése szeptember 14-én 19:00-kor az Uránia teremben lesz.

 

Hongkongi Filmnapok

A Hongkongi Filmnapok a berlini székhelyű Hong Kong-i Gazdasági és Kereskedelmi Irodával való együttműködésben valósul meg a Jameson CineFesten, szeptember 12-én és 13-án. A két napos rendezvényen 1-1 hongkongi filmet vetítenek le..

Szeptember 12-én kerül sor a Dream Home c. film vetítésére, melynek rendezője Pang Ho-Cheung. Szeptember 13-án 17:00-kor lesz a Hongkongi Filmnapok nyitóünnepsége, melyen köszöntőt mond Ms. Alison Lo, a berlini Hong Kong-i Gazdasági és Kereskedelmi Iroda igazgató helyettese és Bíró Tibor, a CineFest igazgatója. A megnyitót követően, 17:20-kor kerül sor a Szigorúan piszkos ügyek c. film vetítésére Andrew Lau, Alan Mak rendezésében.

 

Fipresci Workshop

A Jameson CineFest már hosszú évek óta együttműködik a FIPRESCI-vel, a filmkritikusok és szakírók nemzetközi szövetségével: a szervezet zsűrit delegál 2011-óta a Fesztiválra. Az együttműködés 2016-ban tovább bővült azzal, hogy Berlin és Varsó „A” kategóriás mustrái után a CineFest is elindította a Talent Campus elnevezésű kezdeményezést, amely fiatal, harminc év alatti, a régióban (Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában) élő tollforgatóknak szól. Az idén második alkalommal megrendezésre kerülő, „Critical Skills Workshop” elnevezésű, nemzetközi szakemberek által tartott képzés angol nyelven zajlik, ahol a mentoráltak fejleszthetik az íráskészségüket, a szakmai felkészültségüket és elsajátíthatják, mi szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres kritikus legyen – akár nemzetközi szinten is. A workshop ideje alatt születő cikkek a Fesztivál és a FIPRESCI honlapján olvashatóak majd.

 

TorinoFilmLab

A TorinoFilmLab egy egészéves, világméretű filmes műhely, amely elsősorban az első vagy második nagyjátékfilmjén dolgozó fiatal tehetségeket támogatja. A TorinoFilmLab 2008-ban indította el az évi 1.000.000 eurós költségvetésű programjait, azóta 75 film készült el a támogatásával. A TorinoFilmLab működési területei a képzés, a projektfejlesztés, a finanszírozás és a forgalmazás.

A ScriptLab (forgatókönyves kurzus), a FeatureLab (nagyjátékfilmes kurzus) és a SeriesLab (sorozatok kurzus) képzési programjai egész évben működnek. Míg a ScriptLab a forgatókönyv fejlesztés folyamatára fókuszál, addig a FeatureLab a kreatív teameknek kínál teljeskörű projektfejlesztési támogatást, illetve a közönségkapcsolatok építéséhez is segítséget nyújt. A ScriptLab és a FeatureLab záró eseménye a novemberi Torinoi Filmfesztiválon megrendezett TorinoFilmLab Meeting Event, amikor az egyes projekteket egy producerekből, forgalmazói és egyéb filmes szakemberekből álló csoport értékeli.

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László a Torino FilmLab programjában fejlesztette a Sunset c. második nagyjátékfilmjét.

A TorinoFilmLab idén az aktuális workshopja helyszínének és partnerének Miskolcot, illetve a CineFestet választotta. A CineFestnek és a Torino FilmLabnak több közös programja is lesz, például a zöld, környezettudatos filmkészítésről, a green filmmakingről. Szeptember 13-án vetítik a Nothing Bad Can Happen című filmet, amely 2013-ban nyerte el a CineFest fődíját. A film rendezője, Katrin Gebbe idén a Torino FilmLab résztvevője, bevezetőt mond a filmje előtt.

A FilmLab szervezői és résztvevői nagy várakozással tekintenek a CineFest programjaira, a két filmes rendezvény központi helyszínei – a Művészetek Háza és a lilafüredi Palota Szálló – között folyamatos buszjáratok biztosítják az állandó összeköttetést.

 

Fókuszban Izrael: Idén Izrael filmművészete is bemutatkozik a CineFesten

A Jameson CineFest ország fókusz-sorozatában  ezúttal Izrael mutatkozik be. A programban, rögtön a nyitónapon szerepel, izgalmas amerikai-izraeli koprodukció Richard Gere főszereplésével, kemény és megrázó izraeli dráma, Golden Globe-ra jelölt örökzöld filmklasszikus a magyar származású zseniális humorista, Ephraim Kishon rendezésében és válogatás a kitűnő filmiskola, a Sam Spiegel Film School filmjeiből. A zsűri munkájában Dita Guery, a neves forgatókönyvíró vesz részt, szeptember 10-én A Blaumilch-csatorna című Kishon-vígjáték után pedig kerekasztal-beszélgetés foglalkozik a pesti és az izraeli humor összefüggéseiről.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS