Túrák a Pireneusokban 2. Középkori hangulatok • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Túrák a Pireneusokban 2. Középkori hangulatok

Carcassonne, várkapu

Amikor Magyarország felől a Pireneusokba tartunk, Carcassonne városában mindenképp érdemes eltölteni egy kis időt. A hegység északi előterében fekvő város a „Pireneusok-expedíció” jó kiinduló- és végpontja lehet, fapados légitársasággal gyorsan és kedvező áron megközelíthető.

Sikátor

A napjainkban 44 ezer lakosú város hosszú idő óta a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közti kereskedelmi útvonal fontos települése, a rómaiak alapították Kr. e. 100 körül. Az évszázadok folyamán vizigótok, frankok és a középkori franciák erődje volt. Carcassonne jelenlegi városképét a 19. században nyerte el, 1997 óta a Világörökség része. Mai jelentőségét és népszerűségét az adja, hogy itt található Európa legnagyobb, várfallal övezett középkori városmagja, turisták ezrei látogatnak el ide évről évre, átélni a középkor hangulatát.

Sétánkat a várkapunál kezdjük, ahol a francia városokban oly jellemző míves körhinta és a rajta ülő gyerekek-felnőttek vonják magukra a figyelmet. A várkapun belépve egy kis hídon kelünk át, és máris a monumentális városfalak között találjuk magunkat. Szűk sikátorokon haladunk, körös-körül turisták áradata, fejünk fölött hangulatos színes zászlók lobognak.

St. Bertrand de Comminges

A vár területén a 19. századi felújítás során számos, a középkorban nem létező épületrészt is felhúztak, romantikus elemekkel kiegészítve az amúgy is rendkívül hangulatos városrészeket. A 13-14. századi eredetű St. Nazaire bazilika is így kapta lőréses oromzatát. Az építész, Eugene Viollet-le-Duc, a műemlékvédelmi szempontokat nem minden esetben vette figyelembe, ez sok vitát váltott ki annakidején. Mi turisták, azonban egyetérthetünk abban, hogy csodálatos légköre van a hatalmas falakkal és bástyákkal övezett városnak.

A reneszánsz orgona

Utunkat egy zarándokhely felé folytatjuk tovább, St. Bertrand de Comminges sziklaszirtre épült templomát keressük fel. A Pireneusok szívében fekvő, 240 lakosú kis település a középkorban élte fénykorát, amikor a Santiago de Compostelába vezető zarándokút egyik fontos állomáshelye volt. A katedrális a több évszázadon át tartó bővítéseknek köszönhetően román, gótikus és reneszánsz stílusjegyeket egyaránt hordoz. Különleges látványossága a festett képekkel borított oltár, az 1550-ben épült reneszánsz orgona, valamint a falon látható kitömött krokodil. A település nagy eseménye az évente megrendezésre kerülő Comminges Fesztivál. Idén július-augusztus folyamán is számos hangversenyt rendeznek a katedrálisban, és világhírű művészek tartanak mesterkurzusokat.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS