A fertőzések megelőzése az egészségügy „forró pontja” • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A fertőzések megelőzése az egészségügy „forró pontja”

A fertőzések megelőzése, a járványok elkerülése és következményeinek enyhítése az egészségügyi rendszerek „forró pontja” világszerte, így Magyarországon is. Ezzel a kérdéskörrel, ezen belül is hangsúlyosan az egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések felderítésével foglalkozott 2017. október 18-19-én az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy tudományos folyóirat ezúttal hatodik alkalommal megrendezett Országos Infekciókontroll Továbbképzés Konferenciája Budapesten. A konferencia tematikai vezérfonalának „a beteg mindenek előtt” szlogent tekintették.

A kétnapos, nagy érdeklődéssel kísért, hét blokkban lebonyolított konferencián több, a betegbiztonság és a kórházi fertőzések megelőzésének fejlesztése szempontjából fontos hír bejelentése történt. Ezek sorában első, hogy július 19-én együttműködési szerződést kötött az EMMI Egészségügyért felelős Államtitkársága és a Népegészségügyi Képző és Kutatóhelyek Egyesülete (NKE) Magyarország új Nemzeti Népegészségügyi Programjának kidolgozására. Az első megbeszélésre október 6-án került sor, ahol megállapodás született a Program felépítéséről és az egyes programpontok kidolgozásáért felelős, illetve a kidolgozásban részt vevő szakértők személyéről. Az Egészség egy életen át blokk 6. fejezete a fertőző betegségek megelőzése és kontrollja. Ehhez kapcsolódó bejelentésként hangzott el a konferencián, hogy az uniós és hazai forrásokból támogatott betegbiztonsági projekt „Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” című (EFOP 1.8.0.) projekt betegbiztonsági alprojektjének keretén belül szintén munkacsoport alakult az infekciókontroll hatékonyabbá tételére. A két munkacsoport összehangolásától jelentős előrelépés várható ezen az érzékeny területen. Szintén fontos, az infekciókontroll végzése szempontjából lényeges változás, hogy ezek a tevékenységek önálló finanszírozási kategóriába kerülnek, a továbbiakban nem a betegellátásra szánt HBCS összegéből kell a prevenció költségeit is kigazdálkodni, ezzel egy régóta sürgetett igény válik valóra.

Nagy érdeklődés kísérte  professzor DS.c  Rosivall László, a Semmelweis Egyetem rektor emeritus Semmelweisről szóló előadását.

A nemzetközi hírű tudós nemcsak életének viszontagságait, hanem a hozzá kapcsolódó évfordulók eseményeit is megosztotta a hallgatósággal. Felhívta a figyelmet a higiénia rendkívüli fontosságára.

„Egy nemzet nem lehet erős hatékony és jövőben sikeres, ha nem értékeli, használja fel múltját” – hangsúlyozta előadása végén a professzor.

A konferencián Tamás Éva lapigazgató bejelentette, hogy hogy az IME a Semmelweis emlékév tiszteletére 150 ezer Ft-os publikációs díjat tűzött ki.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS