Repülés: minden idők legbiztonságosabb éve volt 2017 • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Repülés: minden idők legbiztonságosabb éve volt 2017

Minden idők legbiztonságosabb éve volt a repülésben 2017 – ez derül ki az Aviation Safety Network friss jelentéséből. A kimutatás szerint a 2017-es év során összesen csupán 10 halálos baleset történt személy-, illetve teherszállító repülőgépekkel, amelyek során 44 személy vesztette életét a gépek fedélzetén. A balesetek során ugyanakkor 35 személy is elhunyt a repülőgépeken kívül. Ezzel ez volt minden idők legbiztonságosabb éve a polgári repülésben.

2016-ban jóval több, összesen 16 halálos légi baleset történt és az áldozatok száma is jóval magasabb, összesen 303 volt.

A 2017-es tíz balesetből öt érintett teherszállító repülőgépeket és ugyanennyi történt személyszállítókkal. Mivel 2017-ben a globális légi forgalom körülbelül 36,8 millió utazást tett ki, több mint hétmillió (egészen pontosan 7,360 millió) légi útra jutott egy halálos utasbaleset.

A rekordalacsony adat nem meglepetés az ASN elnöke, Harro Ranter szerint: „1997 óta a repülőgép-balesetek száma folyamatosan és következetes csökkenést mutat a nemzetközi légügyi hatóságok és a légitársaságok erőfeszítéseinek köszönhetően.”

2017. december 31-én már rekordideje, egészen pontosan 398 napja nem történt katasztrófa személyszállítógéppel világszerte. Ugyancsak rekordhosszú idő, 792 nap telt el anélkül, hogy polgári repülési balesetben 100-nál többen haltak volna meg. Minden tizedik baleset olyan légitársaság járatával történt, amely az EU feketelistáján szerepel.

 

Fotó: Pixabay

 

Megjegyzés: az ASN statisztikáiban minden halálos légi balesetet figyelembe vesznek, amely utasszállító vagy személyszállító géppel történt a polgári repülésben, és ahol a gépek kapacitása 14 fő vagy annál több volt.

Ennélfogva például az a június 7-i eset, amikor a Myanmari légierő Y-8F típusú szállítógépe lezuhant 122 fővel a fedélzetén, nem szerepel a statisztikákban. Ha a katonai gépeket érintő halálos baleseteket is figyelembe vesszük, akkor 24-re nő az esetszám, az áldozatok száma pedig eléri a 230-at. Ugyanakkor ez szintén rekordalacsony értéket jelent a repülés történetében.

Az utolsó légi baleset, amely 14 férőhelyesnél nagyobb repülőgéppel történt és halálos áldozatokat követelt, 2016. november 28-án volt Medellin közelében, Kolumbiában egy Avro RJ85 típusú repülőgéppel.

Az utolsó, több mint 100 áldozattal járó baleset a Metrojet A321-esével történt 2015. október 31-én a Sínai-félsziget felett. (224 halálos áldozat).

(Forrás: Turizmus.com)

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Repülés: minden idők legbiztonságosabb éve volt 2017”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés