Medveczky Iván: Magyarország és a Mexikói Egyesült Államok diplomácia kapcsolata kiváló • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Medveczky Iván: Magyarország és a Mexikói Egyesült Államok diplomácia kapcsolata kiváló

A Külügyi Intézetben tartott előadást Medvecky Iván, a Mexikói Egyesült Államokban lévő nagykövetünk.

A 64 éves Andres Manuel López Obrador a Juntos Haremos Histora (JHH Együtt Történelmet Csinálunk Pártszövetség) jelöltje nyerte a választást Mexikóban, 2018. július 1-jén.

A nagykövettől megtudtuk, hogy Mexikó az első számú kereskedelmi partnerünk Latin Amerikában, és az USA után második az amerikai kontinensen. Hazánk Mexikó 26. partnere az export és 36. az import tekintetében (2015).

 

A nagykövet válaszolt lapunk kérdéseire.

Medveczky Iván, Magyarország új mexikóvárosi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete 2016. október 24-én átadta megbízólevelét Enrique Peña Nieto-nak, a Mexikói Egyesült Államok elnökének. (Fotó: http://mexikovaros.mfa.gov.hu)

Nagykövet Úr, milyen a két ország közötti diplomáciai kapcsolat, milyen felsőszintű látogatások voltak?

Azt tudom mondani, bár nem szeretném magamat dicsérni, de amióta nagykövet vagyok kiváló. 2017-ben hazánk egyik közjogi méltósága, Kövér László járt itt.

Mexikói hivatalos látogatásának első napján az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott Pablo Escudero Morales-szel, a Mexikói Egyesült Államok Szenátusának elnökével, Javier Bolanos-szal, a Képviselőház elnökével, találkozott a Szenátus bizottságainak tagjaival, részt vett a Képviselőház Mexikói-Magyar Baráti Tagozatának alakuló ülésén és felszólalt a Szenátusnak a mexikói Alkotmány elfogadásának 100. évfordulója alkalmából összehívott ünnepi ülésén.

A magyar parlamenti delegáció látogatásával egy időben, az Országgyűlés elnökének és az Országgyűlés Magyar-Mexikói Baráti Tagozata elnökének, Bartos Mónikának a jelenlétében ünnepélyes keretek között alakult meg a Képviselőház Mexikói-Magyar Baráti Tagozata.

Nemrég járt Mexikóban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó külügyminiszter úr is. Magyarországon járt a mexikói külügyminiszter helyettes.

Mexikóban mennyi a GDP növekedés?

Alulról közelíti a 2%-ot, az infláció 4.5%. Sokkal többre lenne képes ez az ország, ha nem lenne bűnözés. Sorra zárnak be a nagy külföldi üzemek a bűnözés miatt, a maffia zsarolja az üzletembereket. Az ország komoly természeti kinccsel rendelkezik, és fiatal munkaerő is rendelkezésre áll.

A nagykövetnek elmeséltem, hogy 1999-ben Jorge Chen mexikói nagykövettel csináltam interjút Budapesten, aki nekem azt mondta akkor, hogy Magyarország példaértékű sok külföldi ország számára.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS