Németh Szilárd: Ez a világbajnokság a „tokiói expressz” egyik fontos állomása • Hetedhéthatár

Sport

Németh Szilárd: Ez a világbajnokság a „tokiói expressz” egyik fontos állomása

„Minden idők legnagyobb birkózóeseménye előtt állunk” – szögezte le ­Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózó­szövetség (UWW) elnöke, aki a budapesti vb jelentőségét az ókori olimpiák versenyeihez mérte.

Hetedik alkalommal rendez Birkózó Világbajnokságot 2018 október 20-tól Budapest.

Fotó: Bach Máté

S ha azt nézzük, hogy szombattól 114 ország sportolói lépnek szőnyegre a Papp ­László Budapest Sportarénában – többen, mint korábban bármikor, pedig ez a vb nem is kvalifikál Tokióra –, akkor a szerb elnök nem csak az ilyenkor megszokott tiszteletkört futotta. S a jelek szerint az UWW első embere elégedett az előkészületekkel, mert előrebocsátotta, hogy a vb végeztével gratulál majd a szervezőmunkához.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) elnöke köszönetet mondott a szép szavakért és azért is, hogy az UWW két évvel ezelőtt Magyarországnak adta a vb-rendezést. „Ez a világbajnokság a »tokiói ­expressz« egyik legfontosabb állomása” – utalt a hazai szövetség vezetője a 2020-es olimpiára, és kiemelte, hogy a vb tető alá hozásában a kormánytól minden erkölcsi és anyagi támogatást megkaptak.

Az MBSZ sem garasoskodik: a vb-arany nettó nyolcmillió, az ezüst négy-, a bronz hárommillió forintot ér indulóinknak, továbbá az összeg ötven százalékát megkapja a versenyző edzője, huszonöt százalékát pedig a nevelőedző

„Kétezer akkreditált vendéget várunk, akik tizenötezer vendégéjszakát töltenek nálunk. Hatvan országból vásároltak jegyet, és negyvenezer belépő már elkelt. Ezek is mutatják, milyen nagy várakozás előzi meg a ­vb-t. Magyarország eddig hatszor rendezett világbajnokságot, és mindig megfeleltünk az elvárásoknak. Most is ez a célunk, s persze szeretnénk igazolni, hogy sportszakmailag is a világ élvonalába tartozunk. A magyar birkózók az olimpiákon tizenkilenc, a világbajnokságokon huszonkilenc aranyat nyertek, ami édes teher nekünk” – mondta el Németh Szilárd.

Szombattól október 20-tól elsőként szabadfogású versenyzőink próbálhatnak megbirkózni a feladattal.

A sajtótájékoztató után Németh Szilárd exkluzív interjút adott lapunknak, amit később közlünk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS