Csath Magdolna - Amit feltétlenül fejleszteni kell: üzleti dinamika, humán és innovációs képességek • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Csath Magdolna – Amit feltétlenül fejleszteni kell: üzleti dinamika, humán és innovációs képességek

A Világgazdaság gazdasági újság „Magasabb fordulatszámon” címmel rendezett 2019. február 21-én Budapesten konferen­ciát, amelyen bemutatták a versenyképességi fordulat érdekében tett kormányzati intézkedéseket, és hasznos tanácsokkal szolgáltak a vállalati szektor résztvevői számára.

Palotai Dániel, az MNB főközgazdásza szerint közel vagyunk a teljes foglalkoztatottsághoz. Az elmúlt években a magyar gazdaság stabilan fejlődik, de az új kihívások miatt egyre nagyobb szükség van egy úgynevezett versenyképességi fordulatra, ellenkező esetben hosszú távon nem tartható majd a bővülés, és nem lesz meg a bérfelzárkózás termelékenységi alapja.

A Magyar Nemzeti Bankban (MNB) folyamatosan zajlik a versenyképességi munka és gondolkodás. A közeljövőben egy komplex versenyképességi programot is be fogunk mutatni – mondta a konferencián Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója, fő közgazdásza. Magyarország az elmúlt években extenzív növekedési pályán volt, hiszen az aktivitást és a foglalkoztatást is nagy mértékben tudtuk növelni, ezzel az Európai Unió egyik legalacsonyabb aktivitási rátájával rendelkező országaként felzárkóztunk az átlaghoz. Felhívta a figyelmet, hogy nagyon közel vagyunk a teljes foglalkoztatáshoz. Hozzátette: erős Magyarországot kell építeni, olyan országot, ahol javul az élet minősége, ehhez megfelelő fizetéseket kell adni a dolgozóknak, magas színvonalú egészségügyet és versenyképes oktatást kell teremteni. Ehhez pedig elengedhetetlen a stabil államháztartás fenntartása.

Csath Magdolna pofesszor emerita, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja a versenyképes gazdasági környezetről beszélt. Egy bizonyos ponton túl már a gazdasági szerkezet maga fogja gátolni a további fejlődést, ezért arra kell törekedni, hogy az innováció és a tudásalapú fejlődés vegye át a szerepet a viszonylag egyszerűbb tevékenységekkel szemben, amelyek csak kezdetben képesek növelni a GDP-t – mondta Csath Magdolna. Hangsúlyozta: jelenleg három olyan nagy terület van, amelyet mindenképpen fejleszteni kell: a humán képességek, az üzleti dinamika és az innovációs képességek.

A konferencián előadást tartott Dale A. Martin is, a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke. Kiemelte, hogy Magyarország versenyképességét kétféleképpen lehet értelmezni. Az egyik, amikor mint nemzetgazdaság versenyez más országokkal, a másik pedig, amikor a hazai vállalatok versenyeznek nemzetközi vállalatokkal idehaza és a világpiacon is. Az elnök elmondta: elsősorban a vállalatoknak kell gondoskodniuk a saját versenyképességükről, ehhez pedig leginkább a termelékenység növelésére és a költségek csökkentésére van szükség. Korszerű szervezéssel, új termékek és terméktulajdonságok fejlesztésével magasabb árakat lehet elérni, amelyek értelemszerűen növelik a bevételt. Hozzátette: egy kevésbé támogató környezetben is sikeres lehet egy vállalat, és egy támogató környezet sem tesz automatikusan sikeressé egy egyébként nem versenyképes vállalkozást. Ha egy iparág vagy egy vállalat csak az állami segítségnek köszönhetően marad a piacon, akkor az sosem lesz igazán elismert szereplője a gazdaságnak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS