Bélyegvilág - Vilárörökség, Pécs • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bélyegvilág – Vilárörökség, Pécs

Szivi László, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese ünnepélyes keretek közt bocsátotta forgalomba Pécsett 2006. március 16-án a Pécsi ókeresztény sírkamrák elnevezésű bélyeget. A hajdani római Sopianae temetőjében, a Székesegyház közvetlen szomszédságában, ókeresztény sírépítmények környezetében létrehozott Dómmúzeumban a kibocsátás alkalmából itt tisztelhettük a bélyeg tervezőjét: Varga Pál urat, jelen volt Mayer Mihály megyéspüspök, Solymosi Jánosné, a Bélyegmúzeum igazgatója, Krutki Józsefné dr., a Magyar Posta Zrt. üzletágvezetője, Csegezi Tamásné, a MP Zrt. bélyegmenedzsmentje részéről; Pécs várost dr. Kunszt Márta alpolgármester képviselte.

A Világörökségek Magyarországon témakörben harmadikként kiadott sorozat első címlete a Pécsi ókeresztény sírkamrák, a második a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj nevet viselő bélyeg. Varga Pál – sok szép, nemzetközileg is díjazott bélyegünk tervezője – pécsi bélyegének tárgyául az 1975-ben megtalált, évek során feltárt, restaurált ókeresztény mauzóleumot választotta. Az eredetileg két szintű épület (külső mérete: 18,1 x 9,5 m) fölt feletti, halványan kirajzolódó fantáziaképe adja a hátteret; előtte a felső épület altemplomszerű, dongaboltozatos, vakolt és festett sírkamrája belső terének részletét látjuk: a 260 x 130 cm alapterületű, csak részben megmaradt, de töredékeiből restaurált, kiegészített fehérmárvány szarkofágot elülső oldalával, mögötte a hátsó, keleti falat a belé vájt, ívesen záródó fülkével. A fülke fölött koszorúkkal övezetten Krisztus-monogram, balra keretbe foglaltan trónuson bő fehér ruhában ülő alak képe, mindezek körül a Paradicsomkertre utaló pálmalevelek, virágok tűnnek elénk. A bélyegkép bal felső sarkában a világörökség embléma szerepel.

Az elsőnapi boríték alnyomatán az 1780-ban előkerült 1. számmal jelzett, falfestményei alapján Péter és Pál apostolokról elnevezett sírkamra fülkés, Krisztus-monogramos hátsó falát látjuk. A kibocsátás napján Pécsett használt alkalmi bélyegzésben a pécsi ókeresztény emlékek emblémájává vált krisztogram szerepel. (A görög X és P = CH és R, valamint az alfa és omega betűk Krisztusra utalnak.)

A világ kulturális és természeti örökségének védelmére az UNESCO által 1972-ben létrehozott Világörökség Bizottság 2000-ben vette fel a kultúrtörténeti kincsek listájára Pécs – Sopianae IV. századi ókeresztény temetőjét. Az itt már eddig is feltárt építmények, falfestmények történeti, művészeti szempontból páratlanok, az itáliai katakombák jelentőségéhez mérhetők.

Örülhetünk újabb bélyegünknek, s az „csak hab a tortán”, hogy névértéke alkalmas mind a borítékok, mind a levelezőlapok belföldi bérmentesítésére. Éljünk is a lehetőséggel!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS