Bélyegvilág - World Folkloriada • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Bélyegvilág – World Folkloriada

Az idei nyár sem volt uborkaszezon a magyar bélyegkibocsátásban. Sőt! A forgalmi bélyegként szereplő Folkloriada sorozat érdekes alkalomhoz kötődött. Az UNESCO 1970-ben létrehozott CIOFF szakmai szervezete az egyes népek szokásainak, viseletének, népi mesterségeinek, népzenéjének, népitáncának, egyszóval népi szellemi örökségének, kulturális értékeinek megőrzése, megismertetése céljából négyévente World Folkloriada elnevezéssel találkozót rendez. 1996-ban Hollandia volt az első, 2000-ben Japán a második, idén hazánk lehetett házigazdája e világtalálkozónak. (2008-ban Kanada ad otthont.) A 2004. augusztus 12-22. közt sorra került III. World Folkloriadanak városunk és megyénk 12-től 16-ig volt házigazdája; Pécsett 10 helyszínen több alkalommal is, Baranyában 21 településen fogadtunk 72 ország 2200 képviselőjéből a magyar szereplőkön kívül. (Lásd augusztus 6-ai számunkban Komlós Attila felvételeit a 3. oldalon.)

A népművészeti világtalálkozó alkalmából megjelent sorozatot a fesztivál megnyitójának napján (augusztus 12.) Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára és Szivi László, a Magyar Posta Rt. üzleti vezérigazgató-helyettese bocsátotta forgalomba a Pécs 1. Postán (közismertebb nevén főpostán, nagypostán).

A bélyegeket Korniss Péter fotóművész felvételei alapján Domé Eszter grafikusművésznő tervezte. (A herendi porcelánművészetet bemutató blokkja kapta a 2003. év legszebb bélyege kitüntetést, s ő tervezte idei Zsolnay-blokkunkat is.) Lányok sodró lendületű táncjelenetét függőlegesen öt-öt bélyegképre tagolva egyszerre érvényesül a tovasuhanást érzékeltető elnagyoltság s a népviselet aprólékosan finom rajzolata. Pasztell színei, gazdag színárnyalatai révén is legszebb bélyegeink közt szerepelhet!

E kiadásnak a III. Folkloriada köszöntésén túl még egy jelentős szerep jutott: ez az első magyar megszemélyesített bélyeg, ha felhasználója úgy akarja. Ausztrália adott ki először úgynevezett megszemélyesített bélyeget 1999-ben; hazánk az ilyet kibocsátó államok sorában a hatodik.

Az egyes bélyegekhez balról bérmentesítésre alkalmatlan szelvény társul, melyeken 4 különféle, a személyes bélyeget népszerűsítő szöveg (ábra) található. A 40 szelvényes bélyeg 4×10 tömbre tagolódik ugyan, de a négy 10-es tömb mégsem teljesen azonos a reklámszövegek meghatározott sorrend szerinti elhelyezkedése következtében. A 40 db szelvényes bélyegből is csak 10 az egyező, és amennyiben a 40-es ívet jobb oldali szelvényes bélyegekre tépjük, a 80-ból 55 variációt készíthetünk! A 40-es ív szélein felül vonalkód, alul terméklogó, jobbról és balról tájékoztató szöveg szerepel.

A 40-es bélyegíven kívül olyan 10-es tömböt tartalmazó számozott ív is készült, melynek szelvényei szöveg nélküliek, s erre a bianco szelvényre utólagosan kerül rányomtatásra a kért fotó. Ezáltal a postabélyegen szereplő kép mellett a szelvényen a bélyeget felhasználó által készíttetett portré is szerepel a küldeményen. Személyes bélyeg rendelésének, készíttetésének mikéntjéről a postahivatalok bővebb tájékoztatót adhatnak.

2004-ben a Zsolnay kerámiaművészetet bemutató bélyegblokk után már másodszor érte munkája nyomán az a megtiszteltetés a Magyar Posta Rt. Pécsi Területi Igazgatóságát, hogy nem akármilyen magyar bélyeget bocsáthatott útjára.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS