A Rossz versek a legjobb mozifilm • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A Rossz versek a legjobb mozifilm

Lezárult az 5. Magyar Filmhét. Április 22-27. között több mint 200 magyar filmet vetítettek a budapesti Corvin moziban, a vetítések közül több telt házas is volt. Április 28-án este átadták a moziforgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat a Vígszínházban. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezett 5. Magyar Filmhéten az akadémia tagjai titkos szavazással döntöttek 19 díj odaítéléséről. A Rossz versek kapta a legjobb mozifilmnek járó díjat, Reisz Gábor a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia lett, a legjobb férfi főszereplőnek járó elismeréssel pedig Hegedűs D. Gézát díjazták. A Közönségdíjat a BÚÉK című film kapta.

Az 5. Magyar Filmhétre az alkotók a 2018-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került, televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. Idén 21 nagyjátékfilm és 3 egész estés animációs film versenyzett a budapesti Corvin moziban.

A magyar filmdíjátadók a hazai mozgóképipar legfontosabb rendezvényei. A szombati televíziós díjátadót követően vasárnap a Vígszínházban tartották a mozifilmek díjátadóját. A műfaji kategóriák mellett 16 szakmai kategóriában – rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágás, zene, díszlet, jelmez, smink, és hang – adtak át díjakat. A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai az 5. Magyar Filmhéten bemutatott alkotások közül választották ki a kategóriák jelöltjeit, majd a győzteseket. Ez alapján a Rossz versek kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, a Legjobb első film kategóriában az Egy nap. A Legjobb rendezőnek járó díjat Reisz Gábornak ítélte az akadémia, a Legjobb női főszereplőnek járó díjat idén Szamosi Zsófia vehette át, a Legjobb férfi főszereplő kategóriában Hegedűs D. Géza nyert, az egész estés animációs filmek közül pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő bizonyult a legjobbnak. A közönségdíjat a BÚÉK nyerte.

A Rossz veresek című filmet a későbbiekben méltatjuk.

 

A díjazottak teljes listája:

MAGYAR FILMDÍJAK – NAGYJÁTÉKFILMEK
Legjobb játékfilm: Rossz versek, rendező: Reisz Gábor,producer(ek): Berkes Júlia producer, Estelle Robin You producer, Petrányi Viktória executive producer
Legjobb rendező: Reisz Gábor, rendező: Rossz versek
Legjobb női főszereplő: Szamosi Zsófia – Egy nap
Legjobb férfi főszereplő: Hegedűs D Géza – A Hentes, a K*rva és a Félszemű
Legjobb női mellékszereplő: Monori Lili – Rossz versek
Legjobb férfi mellékszereplő: Nagy Zsolt / A Hentes, a K*rva és a Félszemű
Legjobb forgatókönyv: Szilágyi Zsófia,Mán-Várhegyi Réka / Egy nap
Legjobb vágás: Tálas Zsófia / Rossz versek
Legjobb fényképezés: Erdély Mátyás / Napszállta
Legjobb díszlet / látvány: Rajk László / Napszállta
Legjobb jelmez: Szakács Györgyi / Napszállta
Legjobb smink: Forgács Böbe, Csatári Viktória / Napszállta
Legjobb zene: Melis László / Napszállta
Legjobb hang: Zányi Tamás / Napszállta
Legjobb első film: Egy nap, rendező: Szilágyi Zsófia producerek: Pataki Ági,Kenesei Edina
Legjobb egész estés animáció: Ruben Brandt, a gyűjtő, rendező: Milorad Krstić
Közönségdíj:BÚÉK – Goda Krisztina és Zákonyi S. Tamás


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS