Szenthelyi hagyományos maratoni koncertje Budapesten • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Szenthelyi hagyományos maratoni koncertje Budapesten

A világot bejárt hegedűművész, számtalan hazai és nemzetközi kitüntetés tulajdonosa, zenekar-alapító, egyetemi tanár Szenthelyi Miklós hagyományos maratoni hangversenyét ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központban mutatta be április 28-án, három előadás keretében. A pontos cím „Szenthelyi nap”, ahol a hegedűművész zongoraművész testvére, csellóművész felesége, énekművész fia, vendégei, tanítványai, és az általa a legtehetségesebb tanítványaiból korábban alapított Magyar Virtuózok Kamarazenekar léptek fel.

Délután 2 órakor kezdődött az első koncert, a második fél 5-kor, az esti hangversenyre pedig fél 8-tól került sor. Az igényességre jellemző, hogy nem ugyanazt adták elő a művészek háromszor, hanem mindegyik teljes egészében más darabokból állt. Szenthelyi Miklós olyan remekműveket válogatott össze, amelyekhez nem szükséges külön zenei tudás, csak zeneszeretet. Ismertebb zeneszerzők a programban: Mozart, Paganini, Schumann, Vivaldi, Beethoven, Kodály, de Verdi sem maradhatott ki.

 


A felvétel a Magyar Virtuózok Kamarazenekar korábbi fellépésén készült

 

Sokan mindhárom előadást meghallgatták, mint ahogyan jómagam tettem. Akik több évet kihagytak, most hiába várták a művész hegedűs produkcióját, aki a koncertezéstől ilyen értelemben visszavonult, viszont dirigensként a Magyar Virtuózok Kamarazenekart évek óta irányítja, és így volt ez április 28-án is.

Mint minden fesztiválon, vagy egyetlen napra tevődő programsorozatban szokás, úgy ez alkalommal is az esti előadás volt a leghosszabb, benne meglepetéssel, amelyet a program jelzett, és csak a helyszínen tudtuk meg, mi is az. Két énekes lépett fel a hangszeresek mellett, Kováts Kolos operaénekes és Szenthelyi Krisztián énekművész. Egy-egy áriájuk után következett a sejtelmesen meghirdetett meglepetés duett, Donizetti Don Pasquale című operájából a hadaró-kettős, amely emlékezetünkbe Gregor József egyik emblematikus alakításaként vésődött be. A nagy elődhöz hasonlóan, a kettejük duettje megérdemelten aratott tomboló sikert.

Valamennyi előadó elkápráztatta a publikumot, külön kiemelésre méltók a művész tanítványai, akik a korabeli kritikák szerint az ördög hegedűseként emlegetett Paganini virtuóz műveivel is nagy sikerrel mutatkoztak be a közönségnek.

A mostani Szenthelyi napról újabb lélekemelő élménnyel gazdagodva távozhatott a publikum, köszönhetően a gondosan válogatott klasszikus, köztük több virtuóz műnek, és a kiváló előadóknak.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS