Bakué a világ első felhőalapú reptere • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Bakué a világ első felhőalapú reptere

Az azerbajdzsáni Baku – Heydar Aliyev nemzetközi repülőtér az iparág első 100 százalékos felhőalapú repülőtere az Amadeusszal való együttműködés eredményeként.

A repülőtér a legfontosabb utasfeldolgozó rendszereket is telepíti az Amadeus felhőalapú Airport Common Use Service segítségével
Fotó: AzerNews

A repülőtér egy évre előre teljes körű láthatóságot biztosít majd a repülési információkról, lehetővé téve a kapuk, a check-in és a poggyászsávok optimalizálását. Ez jelentősen növelni tudja a kapacitásokat. Mostantól a repülőtér minden szereplője egyazon rendszerből és nézetből dolgozik anélkül, hogy manuális műveletekre lenne szükség, ami lehetővé teszi az erőforrások jobb elosztását. A felhőalapú közös használatú rendszer nagyobb rugalmasságot biztosít az utasadatok feldolgozásában, lehetővé téve, hogy az utasok egyszerű internetkapcsolattal bárhonnan bejelentkezhessenek, a repülőtéren kívül is. További innovációk is beépíthetők, mint például a biometrikus ellenőrzés, anélkül, hogy új hardvert kellene telepíteni. Az utasadatokat feldolgozó rendszerek frissítése pedig egy gombnyomással megtörténhet. Az Amadeus Airport IT-technológiája magában foglalja az összes központi repülőtér-irányítási rendszert. A repülőtér a legfontosabb utasfeldolgozó rendszereket is telepíti az Amadeus felhőalapú Airport Common Use Service segítségével. Ez az első alkalom, hogy egy repülőtér teljes egészében a felhőre támaszkodik.

Teymur Gasanov, a repülőtér igazgatója kiemeli: az új rendszer olyan kérdésekre tud azonnali válaszokat adni, mint például, hogy az adott pillanatban hány utasra lehet számítani, mennyi kapura lesz aznap szükség, van-e törölt járat vagy megváltozott-e valamelyik járat géptípusa, ami más kiszolgálást igényelhet. Ez csak néhány példa a rengeteg felmerülő nehézség és váratlan helyzet közül, amelyeket a felhőalapú rendszerrel sokkal hatékonyabban tud a repülőtér kezelni. A felhőalapú rendszer repülőtéri bevezetése az Amadeus számára is mérföldkő a felhőalapú fejlesztések terén.

(Forrás: Turizmus.com)

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS