57. Közgazdász-vándorgyűlés: a klímaváltozásról Nyíregyházán • Hetedhéthatár

Napi aktuál

57. Közgazdász-vándorgyűlés: a klímaváltozásról Nyíregyházán

A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) éves konferenciájának. Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre 800–900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT. A háromnapos tanácskozás előadói között ott lesz Áder János köztársasági elnök, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is.

A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciája öt év után tér vissza ismét a szabolcsi megyeszékhelyre. Akkor az uniós tagságunk tízéves évfordulója adta a konferencia központi témáját: az elkötelezettségnek és a nyitottságnak a gazdasági növekedésben betöltött szerepét vizsgálta meg a tanácskozás mintegy félezer résztvevője és több mint száz előadója. Idén a környezeti-társadalmi fenntarthatóság és a klímaváltozás elleni küzdelem témája köszön vissza a szeptember 5-i nyitó és a szeptember 7-i záró plenáris ülés, valamint a szeptember 6-i szekcióülések programjában és előadásaiban is. A plenáris ülések előadói között megerősítette részvételét Áder János köztársasági elnök, Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Nagy István agárminiszter, Domokos László számvevőszéki elnök, valamint Bertrand Bonhomme, a Michelin Group fenntarthatóságért felelős globális igazgatója is.

A Nyíregyházi Egyetemen megrendezendő, mintegy 900 fős konferencia jelentőségét mutatja, hogy az előadók között ott lesz a kormány három minisztere, három államtitkára és három helyettes államtitkára, hat kereskedelmi bank elnök-vezérigazgatója, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, több nagyvállalat vezérigazgatója, több színházigazgató, két közgazdász akadémikus, valamint két olimpiai bajnokunk is.

A hét egész napos szekció több mint száz előadója olyan témákat jár majd körbe, mint az államháztartás és a bankrendszer fenntarthatósága; a Növekedési Kötvényprogram eddigi tapasztalatai; az azonnali fizetési rendszer bevezetésének aktualitásai; de szó esik majd a munkaerőhiányról mint a versenyképességet hátráltató tényezőről; a klímaváltozás várható hatásairól az agrárágazatban; az EU-ban várható változásokról; innovációról, mesterséges intelligenciáról, robotizációról; a startupok számára kedvező üzleti környezet feltételeiről; a sport gazdaságtanáról vagy éppen a színházak fenntartható finanszírozásáról.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS