Vers-zarándoklat Radnóti Miklós emlékére • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Vers-zarándoklat Radnóti Miklós emlékére

Tóth Péter Lóránt tanár, drámapedagógus, a 2016. évi Jó Ember Díj tulajdonosa Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából vers-zarándoklatra indul szombaton a szerbiai Borból a magyarországi Abdáig.

Tóth Péter Lóránt

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor 2019. augusztus 31-én indul a szerbiai Borból – 820 kilométert megtéve az erőltetett menet útján –, hogy 2019. szeptember 24-én a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére érkezzen. A zarándoklat során 650 kilométert gyalogol, Mohács és Szentkirályszabadja között pedig vonattal utazik, ugyanis ezt a távot a munkaszolgálatosok vagonokba zárva tették meg. A megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletének és megőrzésének jegyében ez az egyedülálló vállalás három országot köt össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat csaknem 100 településen halad át. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című monodráma előadásával emlékezik a költőre és a háború névtelen áldozataira. Egy-egy helyszínen az előadáson kívül a helyi szervezők emléktábla-avatással, koszorúzással, emlékműsorokkal is megemlékeznek Radnóti Miklósról és sorstársairól.

Radnóti Miklóst 1944 júniusában vitték el Borba munkaszolgálatra, ahonnan a Lager Heidenau foglyaként néhány hónappal később a szovjet hadsereg és a jugoszláv partizánok közeledése miatt erőltetett menetben vezették 3200 társával együtt Németország felé. A költő Borban és útközben több verset is írt, egyebek mellett a Razglednicákat, a Hetedik eclogát, a Levél a hitveshez című költeményt, valamint az Erőltetett menet című verset.

A szerbiai bányavárosnak, Bornak Magyarország 1979-ben Radnóti-szobrot ajándékozott, ám a 600 kilogrammos, bronzból készült emlékművet 2001-ben ellopták. 2004-ben új szobrot állítottak Radnóti Miklósnak, amely azóta is a kelet-szerbiai városban van.

A szabadkai Pannon RTV tudósítása a zarándoklatról:

 

A zarándoklat útvonala


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS