Indul az ingyenes InterRail-bérletprogram újabb pályázati fordulója • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Indul az ingyenes InterRail-bérletprogram újabb pályázati fordulója

Ma délben nyílik az ingyenes InterRail-bérletprogram legújabb pályázati fordulója, amelynek keretében többezer európai, köztük több száz magyar fiatal juthat ismét ingyenes európai vonatbérlethez és utazhatja be vele az uniós tagállamokat – jelentette be a program mentora, Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője elmondta: a mostani pályázati fordulóban a jelentkezéseket 2019. november 28-án délig lehet egy rövid kvíz kitöltése után beadni az uniós program honlapján keresztül (https://europa.eu/youth/discovereu_hu), a pályázatokat ezúttal is egy uniós szakértőkből álló, független értékelő bizottság bírálja el. A mostani forduló nyertesei akár egy hónapos ingyenbérletet is kaphatnak, az utazásra jövő április és október között lesz lehetőség. Ebben a körben azok jelentkezhetnek, akik 2001. január elseje és 2001. december 31. között születtek, ezen két dátumot is beleértve.

Ujhelyi István elmondta, hogy az elmúlt években eddig közel háromszázezer fiatal jelentkezett a programra, közülük ötvenezren tudtak élni az ingyenes vonatbérlet nyújtotta utazással. A program sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre is közel tízszeres volt a túljelentkezés. „Kétségkívül ez az Európai Unió egyik legprogresszívebb és legtöbb bővítési lehetőséget rejtő programja, amelyre a 2021 utáni hét éves költségvetésben várhatóan már évi százmillió euró fog rendelkezésre állni. Azon fogok dolgozni, hogy a program mind szélesebb kör számára elérhető legyen és erősíteni tudjuk az oktatási és ismeretterjesztő lehetőségeit” – fogalmazott az MSZP európai politikusa.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a 18. születésnapján. Az aktivisták javaslatát Ujhelyi István karolta fel elsőként és segítette a megvalósulásig. A végül DiscoverEU néven megvalósuló program nemrég európai nívó-díjat nyert.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS