3 millió magyar kel útra, hogy otthon tölthesse a karácsonyt • Hetedhéthatár

Nagyvilág

3 millió magyar kel útra, hogy otthon tölthesse a karácsonyt

Több mint 3 millió magyar száll majd repülőre, buszra vagy vonatra az ünnepek előtt, hogy a családjával töltse a karácsonyt. A magyar válaszadók 15 százaléka külföldről érkezik majd, míg 28 százalék másik városba fog utazni az ünnepekre egy friss kutatás szerint.

A magyarok átlagosan 58 000 forintot költenek az ünnepekhez kapcsolódó utazásra, ami megfelel az európai átlagnak

A Mastercard legfrissebb kutatása szerint új rekord születhet: közel 250 millió ember – köztük 3 millió magyar – látogat majd haza szülővárosába az év végén. A magyarok átlagosan 396 km-t tesznek meg ez idő alatt, ami körülbelül a Budapest–Ljubljana távolságnak felel meg. A legtöbben busszal vagy kocsival indulnak útnak, a megkérdezettek 12 százaléka pedig repülőre száll. Érdekesség, hogy minden negyedik utazó hazatérése meglepetés lesz családja számára.

A most publikált kutatás az év végi ünnepekhez kapcsolódó utazási szokásokat vizsgálta, valamint az ehhez kapcsolódó költésekre is kitért. Az eredmények alapján a magyarok átlagosan 58 000 forintot költenek magára az utazásra, ami megfelel az európai átlagnak, de az ünnepekre való tekintettel ajándékot is vásárolnak hasonló értékbe, átlagosan 63 000 forintért, ez 12 000 forinttal marad el az európai átlagtól.

Az otthon töltött idő helyett a magyarok közül mindössze 7 százalék dönt tudatosan a vakáció mellett, az ő elmondásuk szerint részben az év végi időszakkal járó stresszt, részben a családi vitákat szeretnék elkerülni. De persze olyanok is vannak, akik egyszerűen nyarat kérnek karácsonyra.

A hazautazás kapcsán érdekesség még, hogy a legtöbben a szüleik, családjuk miatt indulnak útnak, de minden nyolcadik magyar utas elsősorban kedvenc háziállatát szeretné legjobban viszontlátni. A legnagyobb utasforgalom karácsony este várható.

(Forrás: Turizmus.com)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS