A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de a történelem tanulságai megváltoztathatnak minket • Hetedhéthatár

Emberi tényező

A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de a történelem tanulságai megváltoztathatnak minket

Ursula von der Leyen, Charles Michel és David Sassoli elnökök közös nyilatkozata Auschwitz-Birkenau felszabadításának 75. évfordulójára készülve

„Ha elfelejtjük a halottakat, az olyan, mintha még egyszer megölnénk őket.” ― Elie Wiesel: Az éjszaka

A szövetséges erők hetvenöt éve szabadították fel az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort. Ez vetett véget az európai történelem legirtózatosabb bűncselekményének, az európai zsidók tervszerű megsemmisítésének. Ennek során hatmillió zsidó gyermeket, nőt és férfit öltek meg, és velük együtt több millió más ártatlan embert végeztek ki, köztük – etnikai hovatartozásuk miatt – romák százezreit is. Kimondhatatlanul nagy árat fizettünk, de nem is lehetne szimbolikusabb és nagyobb a nácik feletti diadal, mint Izraelben megemlékezni erről a győzelemről.

A revizionizmus és a műveletlenség terjedése azzal a veszéllyel jár, hogy meginog az általános egyetértés a soá egyediségét illetően, pedig csak erre alapozva tudunk a „Soha többé” szellemében itt és most konkrét lépéseket tenni. Az állam- és kormányfők mai jeruzsálemi találkozóján való részvételünkkel mi is kiállunk amellett, hogy meg kell állítani a szélsőségesek és populisták térhódítását, amikor azok megpróbálnak bizonyos határokat átlépni, valamint – ismételten – megpróbálják megkérdőjelezni azt, hogy minden emberi lényt megillet az emberi méltóság tiszteletben tartása és az egyenlőség.

A holokauszt Európa tragédiája fordulópontot jelentett történelmünkben, és hagyatéka beleszövődött az Európai Unió DNS-ébe. A soára való emlékezés nem öncélú, hanem Európa egyik legalapvetőbb értékét idézi fel: egy olyan Európáét, amely az embereket helyezi a középpontba, és a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok biztosításával garantálja védelmüket.

Válaszúthoz értünk. Ahogy egyre fogyatkozik a túlélők száma, új lehetőségeket kell találnunk arra, hogy elevenen tartsuk az emlékeket, a túlélők leszármazottainak visszaemlékezéseire irányítva a figyelmet. Ezek arra intenek mindet, hogy nem nézhetjük tétlenül az antiszemitizmus térhódítását, amely az általunk nagy becsben tartott értékeket fenyegeti – a pluralizmust, a sokszínűséget, a vallásszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát. Olyan értékek ezek, amelyek óvják a kisebbségeket, bármikor, bármilyen kisebbségről is legyen szó. A zsidó közösségek hozzájárultak az európai identitás alakításához, és mindig részei lesznek annak. Elengedhetetlen, hogy a soá tanulságait társadalmunk minden tagja magáévá tegye, az újak és a régiek egyaránt.

Vállvetve ki kell állnunk a zsidó közösségek mellett, hiszen újra fenyegetések érik őket szerte Európában – mint legutóbb a németországi Halle-ban. Az EU valamennyi tagállama egységesen elkötelezett amellett, hogy a rasszizmus, az antiszemitizmus és a gyűlölet semmilyen formájának nincs helye Európában, és mindent meg fogunk tenni leküzdésük érdekében. Az állami hatóságoknak, valamint a civil társadalom különböző szegmenseiben tevékeny szereplőknek mind össze kell fogniuk, hogy Európa rendületlen éberségéről tanúskodva kiálljanak minden olyan helyzetben, amikor fenyegetés éri a demokratikus értékeket.

A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de a történelem tanulságai megváltoztathatnak minket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 
David Maria Sassoli, aAz Európai Parlament elnöke

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS