Kaleidoszkóp – 5. • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Kaleidoszkóp – 5.

 

Motorozás I.

 

Apám, dr. Hernádi Mihály a B-listázás után, 1949. október 23-án foglalta el a körzeti orvosi állását Csetényben, és emellett Dudar bányaorvosa volt 1954-ig. A körzetéhez tartozott Csetény, Szápár, Jásd, Csőszpuszta és Tés. Kedden és pénteken ment körjáratra. A betegeit gyalog, kerékpárral, síléccel és hintóval (télen lovas szánnal) látogatta. Később – legnagyobb örömömre – vett egy Csepel márkájú motorkerékpárt. Ettől kezdve biztos anyagi forrásom volt a motormosás, amiért esetenként 2–3 forintot kaptam.

Amikor csak megengedték, mindig apámmal tartottam a betegekhez és a körjáratokra is. Árgus szemekkel vizslattam, hogyan indítja el a motort, hogyan vált sebességet, hogyan áll meg, szóval mindent, ami a motorral kapcsolatos volt.

Már közeledtem a 10. évemhez, amikor egy mosás után elérkezettnek véltem az időt arra, hogy kipróbáljam szerény tudásomat a motorozás terén. Csakhamar szinte végzetes akadály állt elő: a mosáshoz leállított motort nem tudtam lelökni a talpáról. Hiába, nem voltunk egy súlycsoportban. Minden erőmet összeszedtem, és sok próbálkozás után végre sikerült. A következő művelet sem volt egyszerű számomra, be kellett rúgni a motort. Ráálltam a berúgó karra, simán megtartott. Többszöri rugózás után tudtam csak elindítani a motort. (Ösztönösen megéreztem Sztálin örökbecsű mondását, a tautológia legszebb példányát: a nehézségek azért vannak, hogy leküzdjük őket.) Igen ám, de ekkor újabb viharfelhők tornyosultak szép reményeim egén. Észrevett Boriska, aki anyámnak segített a háztartásban, és rohant apámhoz:

– Doktor úr, tessék jönni gyorsan, Lacika viszi a motort!

Még egy centit se gurultam, mikor apám erős kézzel megfogott. Csak hosszas könyörgésemre állt rá, hogy az udvarunkból és a gépállomásig terjedő nagy hátsó udvarból álló téren mehessek egy kört. Kezdte volna magyarázni, mit hogyan csináljak, de addigra már lassan elindultam. Majd lazán kettesbe kapcsoltam, gázt neki, és álmélkodó apámat hátrahagyva nekivágtam a bakonyoszlopi országútnak.

Ettől kezdve, ha tehettem, mindig szerét ejtettem egy kis motorozásnak.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS