Fusz György monumentális installációja 1000 négyzetméteren! • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Fusz György monumentális installációja 1000 négyzetméteren!

Soha nem volt még hasonló a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában! Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész július 2-án nyíló kiállítása „belakja” a teljes teret, létrehozva így egy 1000 négyzetméteres mega-installációt, amelynek címe: Odú.

A nem mindennapi kiállítást Franz Kafka Az odú című novellája ihlette: „Berendeztem az odút, és úgy látszik, jól sikerült. Kívülről tulajdonképpen csak egy nagy lyuk látható, ez azonban valójában sehová sem vezet, már néhány lépés után természetes, szilárd kőzet zárja el az utat. Nem kérkedem azzal, hogy szántszándékkal hajtottam végre ezt a cselt, valamelyik meghiúsult odúépítési kísérletemből maradt vissza a lyuk, de végül előnyösnek láttam, ha ezt az egyet nem temetem be. Némely csel persze olyan ravasz, hogy magamagát hiúsítja meg, ezt bárki másnál jobban tudom, és bizonyára az is merészségre vall, ha egyáltalán felhívom e lyuk révén a figyelmet arra a lehetőségre, hogy itt valami nyomozásra érdemes dolog lappang. De félreismer engem, aki azt hiszi, hogy gyáva vagyok, és úgyszólván csak gyávaságból építettem meg odúmat.” (Franz Kafka: Odú – részlet)

Fusz György mega-installációjának világa megdöbbentően összecseng Franz Kafka azonos című novellájával. Az m21 Galéria 1000 négyzetméteres terébe lépve a látogató térkép segítségével tájékozódhat az installáció teremtette világban, amelynek kontextusát a szobrok, az installáció építményei által berendezett terek, a Kafka-novella – meg talán az elmúlt három hónap szorongásokkal teli, extrém helyzete is adja. Az installáció építéséhez több, mint 50 zsák gyapjút, több száz köbméter fát használt fel az alkotó. Megdöbbentő élménnyel, egyfajta belső utazással találja szembe magát a látogató.

A kiállítást július 2-án 19 órakor Fabényi Júlia művészettörténész, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitja meg.
Megtekinthető szeptember 13-ig.

Az installáció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/odu-fusz-gyorgy-szobrasz-es-keramikusmuvesz-kiallitasa

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Fusz György monumentális installációja 1000 négyzetméteren!”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés