július 2020 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2020. július

szív

szívemből szaladt tova egy ló,
széles mezőkön nyargaló,
ó, édes ifjúság

Elektromos autóbuszokat adtak át Pécsen

Péntek délelőtt átadták Pécs tíz új elektromos hajtású helyi járatú autóbuszát. Az önkormányzat a ténylegesen ősztől forgalomba álló alacsonypadlós, légkondicionált, USB-töltőpontokkal felszerelt, 64 ember utast befogadó járműveket 1,7 milliárd forint uniós pályázati támogatásból vásárolta. A projektnek része volt egy a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs építése is a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt. telephelyén.

Kísérleti fizika

Csak egy kis szívességre
Kértem a Mátkám
S Gravitációs Hullám
Rögtön feléledt

Varázsképek

A 2010-ig nyomtatásban is megjelenő Hetedhéthatár magazin minden számában megjelent egy-egy „varázskép” – olyan rajz, amelyben el van rejtve egy állatfigura, egy személy vagy egy tárgy. Ezt fölelevenítve adunk közre olvasóinknak 13 képes rejtvényt, nyári kikapcsolódásként.

„A magányos úszkáló álmodozásai”

Nem vagyok a bajnokok fajtájából való! Nem igyekszem a történeteket úgy alakítani, hogy mindig magamat tüntessem fel győztesnek. Ezen a legutóbbi megmérettetésen az 5247. helyet sikerült kivívnom, és ez határozott örömmel és megelégedéssel töltött el. Még hogy magányos…! Tízezer másik úszik és csapkod, prüszköl és fröcsköl, előz meg és marad le körülöttem!

Bumeráng

az ember nem szeret sírni
olyan snassz, gyengének mutat
neked ronthat/eshet bárki
ártó/segítő szándékkal – mindegy

Kaleidoszkóp – 24.

Az irigykedő János bácsi
János bácsi meglátogatta a fiát, aki Afrikában dolgozott. Itthon irigykedve mesélte a barátainak, hogy milyen jó dolguk van az araboknak. Nagy hévvel ecsetelte, hogy 3–4 feleséget is tarthatnak. Erre közbeszólt a felesége:

Visszatalálni

Ó, te romlatlan idill, gyermeki „Én”!
Kiben angyalszárnyú
májusfa szőhette még
szív zegzugában is a fényt,
s buzgó, gyöngy-piros vér
festette, fonta csokorba,

Egy újraindult élet naplója

A minap hallottam egy beszélgetést egy multi marketing vezetőjével; érdekes gondolat maradt meg bennem az innováció kapcsán. Kétféle innováció létezik, a kreatív és a kényszer szülte innováció. A kreatív innováció valójában művészet, az alkotás szabadsága. A kényszer szülte innováció inkább tüneti kezelés.

Bölcseleti-misztikus próza – 4.

Rögtön felismertem, ahogy megpillantottam az estély színes-zajos forgatagában. Eléggé megváltozott a jó húsz esztendő során, amióta utoljára találkoztunk. Ám ahogy közelebb keveredett hozzám, már nem voltam egészen biztos benne, hogy ő az. Szemmel tartottam, és egyszerre csak találkozott a tekintetünk.

Hintákban az élet

A hónapokig néma és elhagyatott
játszótéren most újra gyerekek
rohannak, végre van élet megint.
Arra ébredek, hogy alattunk a téren
a dupla hintán fiatal apuka ül

Álomnapló (részletek) – 30.

Olivér unokámat kórházba viszem mandulaműtétre. Megnyugtat, hogy szép, modern kórházba jutottunk, kedves, barátságos orvosok és ápolók közé. Műtét előtt hosszasan ismerkedek az orvosával, így unokám nyugalommal lép a műtőbe.

Egyszervolt idők

Egyszervolt időkben
minden olyan szép volt,
ha cipőm kinőttem,
biztatott az égbolt.

A múlt század hatvanas éveinek mozaikjai

Az ember élete során sokféle történetet megél. Van, aki csak úgy elmegy mellette, de van, aki megjegyezi, és többször újraéli. Ezeket nevezzük emlékeknek. Ezek az emlékek sokszor tanulságosak, vagy éppen mosolyt fakasztanak arcunkra, de egyben biztosan közösek, hogy tanulságosak.

Asszonyok dala

Jóság a vetése az üdvösség kalászának
boronája tűsarkak tipegése
Harmattal ki öntözi meg
ha a mezőre bár égbolt terülArchívum

Hirdetés