Kaleidoszkóp – 24. • Hetedhéthatár

Humor

Kaleidoszkóp – 24.

 

Az irigykedő János bácsi

 

János bácsi meglátogatta a fiát, aki Afrikában dolgozott. Itthon irigykedve mesélte a barátainak, hogy milyen jó dolguk van az araboknak. Nagy hévvel ecsetelte, hogy 3–4 feleséget is tarthatnak. Erre közbeszólt a felesége:

– Maga csak ne irigykedjen, mikor még kereszténynek is gyöngécske.

 

 

Az ötre végződő…

 

Szeretnék közkinccsé tenni egy egyszerű számítási megoldást. Nevezetesen az ötre végződő kétjegyű számok négyzetének kiszámítását fejben. Tudom, szóban elég riasztó módon hangzik, de tüstént kiderül, hogy nem is annyira kacifántos dolog.

Ötre végződő kétjegyű számok: 15, 25, 35, 45, 55, 65, 75, 85, 95. A négyzetre emelés visszavezethető egy egyszerűbb matematikai műveletre, a szorzásra. Tehát ezen számok négyzetét megkapom, ha ezen számokat megszorzom önmagukkal.

Vegyük például a 35 négyzetét. A számot gondolatban kettévágjuk. Mindjárt látszik, hogy a szorzat utolsó két számjegye mindig 25 lesz. A szorzat előző számjegyeit pedig úgy kapom meg, ha az első számjegyet (3) megszorzom egy eggyel nagyobb számmal: esetünkben 4-gyel. Így már az első számjegyek is készen vannak, csak össze kell olvasni a végével: 1225. Íme, a bonyolultnak tűnő, riasztó kezdetek után itt a roppant egyszerű megoldás.

 

 

Szép hasonlat

Ne örülj nagyon az adócsökkentésnek. Ez olyan, mintha egy rabló pénzt adna vissza neked taxira.

 

 

Micsoda különbség

 

A szöszi hazavisz egy tálat és boldogan újságolja a férjének:
– Nézd, Drágám, milyen törésálló tálat vettem!
Ezután ledobja a tálat a földre, hogy bebizonyítsa, milyen jó vásárt csinált.
A tál darabokra törik, mire a szöszi morfondírozik:

– Vagy hőálló?

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS