Hajnal Mária | A piros telefon

Szépirodalom - próza

A piros telefon

 

Tudta, hogy egyszer majd a világ a feje tetejére fog állni és a tótágastól elveszíti az irányt. Beteg lesz és az életereje úgy párolog majd el, ahogy a nap szárítja fel a nyári zápor utáni pocsolyák vizét. Szegény lesz és a lelke kincseit árulja majd alamizsnáért, de mindez elviselhetővé válik, csak telefonálnia kell.

Gondosan vigyázta a piros telefonját. Külön rekesze volt a táskájában és meghatározott helye a polcon. Mindig feltöltötte, vele is aludt, bár tudta, hogy a vonal egyirányú, mégis gyakran várta, hogy megszólaljon.

Egyetlen gombja körül gyémántok ragyogtak, látszott, hogy nemcsak különleges, de értékes darab is, amely nem e világon készült. Egyszer csak lett neki, nem kérte, nem könyörgött érte, csak az égiek a küszöbére helyezték.

Még használati utasítást sem kapott hozzá, mégis tudta, hogy egyszer használatos, és akinél a párja van, ugyancsak az anyagi világ foglya. A titkai őrzőjénél van a párja, ki, ha hívja, jönni fog és segít neki.

Tudta, hogy nem zavarhatja csekélységekkel, időről időre, legyőzte az akadályokat, erőt merített a tudatból, hogy van egy piros telefonja, egy hőse, egy kincse, egy bónusz pontja… de eljött az idő, mert a világ a feje tetejére állt, az életereje párolgott, a lelke kincseit árulta alamizsnáért.

Könnyes szemmel és remegő kézzel vette a kezébe a telefont, amely hosszú évekig volt a társa. Néha fogytán volt a hite, már többször majdnem benyomta a gombot, de úgy érezte, ez még nem az a pont, még meg tudja oldani… de most tárcsázott és vár. Hosszú percek után kezdett csak el kételkedni. A tótágastól szédült, az életereje szélsebesen párolgott, a lelke kincsei pedig már értéktelenül hevertek a földön, amikor letette a süket telefont.

Egyedül maradt!

 

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

2 hozzászólás van ehhez: “A piros telefon”


 1. Megrázó és átérezhető írás. A semmi kis ember egyetlen kapaszkodóját jelképező gomb a piros telefonon… A remény képzelt egyirányú vonala, melynek végén nincs ügyeletes.
  Végül nem segíthet senki.
  Nagyon igaz!
  Klára

  Hozzászóló: Kamarás Klára | 2020. augusztus 6., 17:34
 2. Kedves Klára!
  Minden szerző ilyen értő olvasót kíván magának.
  Köszönöm, hogy értesz!
  Ölellek: Marcsi

  Hozzászóló: Hajnal Mária | 2020. augusztus 7., 06:05

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés