Hajnal Mária, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Hajnal Mária

Hajnal Mária írásai: 61
Hajnal Mária

Adjuk vissza az aranyhegedűt…

A konyhaasztal színes vászonterítőjébe beleolvadtak a hipermarketek szórólapjai, amelyek egytől-egyig halálra voltak ítélve, hisz az egészből, másodpercek alatt lett rész. A kedvezményekre jogosító kuponok, az olló mentén vidáman hullottak az asszony ölébe.

Egy háremhölgy meséje

Élt a távoli keleten egy háremhölgy, aki éppen kiosont a palotából, ügyesen kicselezve a már álmos őröket. Suhant le a márványlépcsőn, egyenesen a kertbe. A hosszú fátyla finoman libbent utána, csíkot húzva a szantálfa illatától tömény levegőben.

Utópia

A csatornafedél alól lassan szivárgott fel a meleg pára. A gomolygó gőz rátelepedett a városra és burkot vont köré. A búra alatt élők észrevétlenül szívták be a mocsokkal teli láthatatlan levegőt, mérgezve magukat önkéntelenül. Az alattomos köd tudtukon kívül gyengítette őket.

Védőbeszéd

Zárjuk rövidre ezt a beszélgetést! Ismertetem az érveimet és Ön egészen biztos megérti, hogy önmagam számára a legjobb megoldást választottam. Felment és utamra enged, így a tevékenységem szakember által is elismert lesz és legálissá válik.

A galamb

A csepp szem riadtan pislogott. Nem találta az irányt, fogságba esett a panelház második emeleti erkélyén. Beröppent a szobába, ahol ujjongva fogadták a lakók. Partvisnyelet nyújtottak neki, azzal hadonásztak, de ő csak állt a fotelben felejtett könyvön és kereste a megoldást.

A véradókat ünnepli a világ

Karl Landsteiner orvosi Nobel-díjas bécsi orvosnak köszönhetjük a vércsoport-rendszer felfedezését. Tiszteletére 2004 óta születése napja, június 14-e az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a Véradók Világnapja.

Depresszió

Szerettem itt, köszönöm, de most már elég lesz. Te mindent megtettél, hogy marasztalj, de megtelt a lelkem a díszletekkel. Nem panaszkodom, szökőkút csobog az ablakom alatt és nyárfa vet árnyékot az erkélyemre, de tudod ez kevés. A múltba nyúló emlékeim, az elmém előtt lebegő…

Ünnepel a Vöröskereszt

Kerek évfordulót és születésnapot ünnepel a Magyar Vöröskereszt. Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepelte 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vöröskereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.

Tízmillió betű

Siklott a fekete festékbe mártott ecset a sima, fehér papíron. Nem állta útját rostbucka, könnyen feküdt fel az ábécé első jele a füzetbe. Fényesen csillogott az „a” betű vékony, majd vastagodó enyhén hajló szára. A „b” betű pocakja után már készült is a „c” betű ívére.

Diszharmónia

A busz ablakából bemerészkedő szél élénken lengette az ezüst hajszálait, amely már rég nem egységes pamacsként ült a fején. Ha kedvem szottyant volna, akár meg is számolhattam volna őket, hisz oly kevés volt belőlük. Az arca meggyötörtnek tűnt, a napi robot őt sem kímélte.

Vacak a Nefelejcs utcából

Nemrég ismertem meg a kertész kutyáját, Vacakot. Ha létezik kutya arisztokrácia, akkor ő királynak vagy hercegnek született. Ha egy kicsit jobban összebarátkozom a szomszéddal, akkor javasolni fogom neki, hogy ünnepélyes keretek között kereszteljük át Vilmosra vagy Archibaldra, mert ilyen elegáns és tartással sétálgató jószágot csak az udvarban tudok elképzelni és nem itt a Nefelejcs utca 9-ben. 

Istennel vacsoráztam

Tegnap éjjel Istennel vacsoráztam. Több meghívót küldött a héten, de én mindet összetéptem. Mivel ő rejtélyes és titokzatos, sosem fogalmaz egyértelműen, halandók számára száz százalékig érthetően, így félreértettem az invitálást.

Szürreális álom

A nyákos sárcsimbókok a lábára fonódtak és húzták a mocsár mélyére. Ez az üreg nem sakkfigurákat és varázsitalokat rejtett, hanem kétségbeesett gondolatokat, amelyek nekiverődtek a mellkasának és a hajába csavarodva tépték ki a szálakat. A felé szálló mennydörgő hangok a csontjáig hatoltak.

Éhség könyvre és tortára

(Húgomnak szeretettel) 13 óra 45 perc. Időjárás és vízórajelentést olvasunk fel. Kontinensünk időjárását két nagy kiterjedésű légköri képződmény határozza meg – harsogta a Petőfi rádió a nyári szünet utolsó napjaiban a panellakás konyhájában kuksoló gyerekeknek.

A Barátság hegy története

Szombat reggel hajnalban a Richter skála szerinti 5-ös földrengés sújtotta Meseországot. A rengés több épületben is kárt tett. A kenyérből, vajas pogácsából és mézes kalácsból épült ház súlyos károkat szenvedett, de a helyreállítás már folyamatban.  A műemlékként kezelt kacsalábon forgó kastély pörgése megállt.Archívum

Hirdetés