Utak és átjárók • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Utak és átjárók

 

Fotókiállítás a pécsi Művészetek és Irodalom Házában

 

A Bázis Addiktológiai Szolgálat 2020-ban indította kulturális programsorozatát, melynek keretén belül a művészet és a kultúra eszközeinek segítségével szeretné megmutatni a felépülés jelenségét és a felépülőben lévő függőket.

Minden drog, viselkedési addikció egy fájdalomcsillapító, egy menekülési útvonala a léleknek, melyet legtöbbször egy gyermekkori trauma idéz elő. Az állandósult szorongást ki-ki a saját egyéniségére szabva megpróbálja oldani, mellyel egyre mélyebbre juttatja magát.

Van kiút, a sémákat, attitűdöket, gondolatokat – pont ilyen sorrendben – meg lehet változtatni, de szakember segítségével, a belső elhatározás ehhez már kevés.

A Bázis Addiktológiai Szolgálat célja a függők segítése, a rögzült viselkedési formák oldása és az új sémák kialakítása.

A Kultúr Faktor programsorozata egy figyelemfelkeltő projekt, amely a szenvedélybetegség elismerésével kezdődik és egy rehabilitációs folyamattal folytatódik.

2023. május 11-én 18 órai kezdettel „Utak és átjárók” címmel a pécsi Művészetek és Irodalom Házában nyílt meg Jegenyés Jusztina iparművész munkáiból és felépülőben lévő függők képeiből egy kiállítás.

A művésznő üvegplasztikai sorozata mögött a létezésre és az elmúlásra vonatkozó válaszkeresés húzódik meg. „Mindannyian úton haladunk, egyéni útjaink vannak, zsákutcával, átjáróval, lépcsővel. A lépcső számomra fontos jelkép. Jelképe a fejlődésnek, az akadályok leküzdésének és a továbblépésnek” – vallja az alkotó.

A tárlaton további tizenegy felépülőben lévő alkotó művei láthatóak, akik, arra törekednek, hogy érzékenyítsenek, és a józan kultúrában helyet kérjenek maguknak, hisz, ha az önpusztító szenvedély megfelelő utat talál, akkor művészet is születhet.

Azt mondják a kép többet ér ezer szónál. Ne csak lássák, érezzék is a fotókat, hisz egyéni univerzumok húzódnak meg mögötte. Önismereti erőfeszítések, kegyetlen tükrök, tagadások majd belátások, harcok és megérdemelt sikerek.

A kiállítás 2023. június 6-ig tekinthető meg a pécsi Művészetek és Irodalom Házában, amelyet szeretettel ajánlunk a figyelmükbe!

 

Jegenyés Jusztina: Mennybemenetel

__________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________ 

 

 

 

 

 

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS