Tóth Péter Lóránt versvándor előadása elmarad • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Tóth Péter Lóránt versvándor előadása elmarad

 

Tóth Péter Lóránt Mohácson

 

Sajnálatos ok miatt Tóth Péter Lóránt október 12-re tervezett pécsi előadása elmarad, valószínűleg későbbi időpontban rendezik meg – erről természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.

Tóth Péter Lóránt versvándor, Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versmondó, tanár, a Káplár László Jó Ember Díj 2016. évi díjazottja október 12-én, hétfőn fél 7-től a Pannon Magyar Házban (Pécs, János u. 22.) adja elő a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című pódium műsorát Radnóti Miklós és a többi áldozat emlékére. A versvándor tavaly végigjárta Radnótiék útját Bortól Abdáig. A versvándor előadása a Határon Túli Magyarok 28. Összművészeti Fesztiváljának első napi esti rendezvénye. A fesztivál fő szervezője a Határon Túli Magyarságért Alapítvány, Pécs.

Tóth Péter Lóránt így vall a verszarándoklatról:

– Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklat megtételével állítottam emléket a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére.

2019. augusztus 31-én indultam a szerbiai Borból 850 kilométert megtéve az erőltetett menet útján, hogy 2019. szeptember 24-én megérkezzek a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére.

A megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletének és megőrzésének jegyében ez az egyedülálló vállalás három országot kötött össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat csaknem 100 településen haladt át. A magyarok által is lakott településeken a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című pódium műsorral emlékeztem a költőre és a háború névtelen áldozataira. Az előadás Kőszegi Ábel „Töredék” című, Radnóti utolsó hónapjait bemutató krónikájára épül, de elhangzanak benne a Bori notesz versei és más Radnóti költemények is. A pódium műsor és az ebből készített diákoknak szóló rendhagyó irodalom óra változat azóta bemutatásra került többek között a csehországi Liberecben (Radnóti itt tanult 1927-28-ban), Prágában, Zágrábban, Budapesten, Szegeden, Pozsonyban, Belgrádban, Kárpátalján, Délvidéken, Erdélyben. Csak Felvidéken összesen kétezer diák és pedagógus tekintette meg az előadást.

 

A verszarándoklatról a szabadkai Pannon Televízió filmet készített. A Radnóti nyomában című, 13 részes dokumentumfilm idén tavasztól látható volt részekben, de már elkészült az egész estés dokumentumfilm is.

 

A mohácsi Mohácsi Jenő városi könyvtár volt az egyik állomása Tóth Péter Lóránt zarándokútjának (2019. szeptember 19-én). Erről a következő linken olvasható tudósítás a Hetedhéthatár honlapján:

A Versvándor, Tóth Péter Lóránt Mohácsra ért – Radnóti vers-zarándoklat 2019

 

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Egy hozzászólás van ehhez: “Tóth Péter Lóránt versvándor előadása elmarad”


  1. Mély tisztelettel hajtok fejet vállalkozása előtt.

    Hozzászóló: Nászta Katalin | 2020. október 10., 04:29

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés