Varga Mihály: Az igazi pozitív fordulópont 2021 féléve végén következhet be • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Varga Mihály: Az igazi pozitív fordulópont 2021 féléve végén következhet be

Tizedik alkalommal rendezték meg a Portfolio gazdasági csúcstalálkozóját, Portfolio Economic Forum 2020 címmel. A konferencia négy szekcióban hat kerekasztal vitában nyolc óra időtartamban hibrid formában zajlott, a helyszín a budapesti Mariott Szálló volt. Az előadók és a hallgatók közül  többen online követték az eseményeket, ahol gazdasági döntéshozók, vállalati vezetők, uniós szakértők, gazdaságpolitikusok, hazai és külföldi piaci elemzők találkoznak és cseréltek véleményt a világ és az ország helyzetéről, kilátásairól. A konferencia végén átadásra került a Portfolio és a Credit Manegement Group közös „CFO of the year” díja.

A legnagyobb érdeklődés Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter előadását kísérte, amelynek főbb gondolatait a következőkben ismertetjük.Varga Mihály elmondta, az adatokból az látszik, hogy a jelenlegi válságból való kilábalás nem lesz olyan gyors, mint azt sokan várták, most azt gondoljuk, hogy egy W-alakú válság vagy elhúzódó kilábalás várhat a magyar gazdaságra.

A miniszterelnök-helyettes szerint törvényszerű volt, hogy válság következik, hiszen egy olyan fellendülési időszak áll mögöttünk, amire még nem volt példa a történelemben. A mostani gazdasági visszaesés sokkal kedvezőbb pozícióban érte Magyarországot, mint 2008-ban, vagyis nem volt felesleges az elmúlt tíz év erőfeszítése – emelte ki a pénzügyminiszter. Az első félévben a magyar gazdaság növekedési többletét nem csak megőrizte, hanem növelte is, nem kerültünk olyan rossz pályára a járvány kitörésével, mint az Unió egésze. Egyes tényezők fokozottan sújtották a magyar gazdaságot, ilyen például a turizmus utóbbi években látott felfutása. Ide sorolható a járműgyártás, ami már a válság előtt egy technológiai kihívással nézett szembe. A bérkiegészítő támogatásban több mint 900 ezer munkavállaló részesült, ezzel 3-4% körüli fékezést tudtunk vinni a visszaesésben, 9% körül lehetett volna az első féléves visszaesés ezek nélkül az intézkedések nélkül.

Az igazi fordulópont 2021 május-júniusban következhet be, addigra talán rendelkezésre állhat vakcina, így a gazdaság kilábalása is gyorsulhat – mondta  a pénzügyminiszter. A következő hetekben több olyan fontos bejelentés is lesz, mely azt szolgálja majd, hogy az első hullámhoz hasonlóan a második hullám nehézségein is át tudjunk lendülni.

A következő időszakra hat kulcspontot azonosít a kormány:

  • A vakcina létrehozása, 2021 közepe lesz kulcsfontosságú.
  • A cégek új üzleti modellje, a válság előtti időszakhoz nem fogunk visszatérni
  • Kiemelt cél a versenyképesség erősítése.
  • Változhat a növekedés szerkezete, felértékelődnek bizonyos iparágak (egészségipar, IT), ezek jelenthetik a növekedés forrását
  • Társadalmi stabilitás
  • Politikai felhatalmazás

Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS