Kaleidoszkóp – 44. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Kaleidoszkóp – 44.

 

Dr. Kicsi Sándor

 

Az MTA Lexikon Szerkesztősége igazgatójának legendás lexikális tudása volt. Erről személyesen is meggyőződhettem. Dr. Viczián János, kedves kollégám közvetítésével különmunkát kaptam a szerkesztőségtől. Dr. Kicsi Sándorral először ekkor találkoztam személyesen. A bemutatkozás után rögtön rácsapott a vezetéknevemre.

– Hernádi? Ez magyarosított név.

– Igen, apám 1936-ban magyarosított Herzsenyákról. Ő Babócsán született.

– Herzsenyák, Herzsenyák… – forgatta, ízlelgette, de nem ért el pontos találatot. Gyanította az etnográfiai hovatartozást, sejtett a névben sokácot, bunyevácot, ám nem jutott végleges eredményre.

Aztán áttért a feladat ismertetésére. Egy lexikon kiadását tervezték, amelyben Nagy-Magyarország összes helységneve szerepelne. A szócikk végén jött volna a gyűjtésem: itt születtek (név, rang, mikor?, foglalkozás); itt haltak meg (név, rang, mikor?, foglalkozás), vagy itt vannak eltemetve. Nagyon megtetszett a feladat, örömmel elfogadtam. Öt másik lexikon személyi adatait dolgoztam föl.

 

 

A piros számozású könyvek

 

Személyes kapcsolataim bővülése révén olvasmányaim nagy részét egy érdekes könyvcsoport töltötte ki. A piros számozású könyvek. Ezek úgy készültek, hogy az állambiztonsági szervek megszállták a Kossuth Kiadót. Jobbnál jobb könyvek kéziratait kiszedték, nyomták, kötötték. A szedést a végén beolvasztották és viszontlátásra. Ezekből a könyvekből kaptak a Politikai Bizottság tagjai, a Központi Bizottságból már nem mindenki. Óh, pardon! Majdnem megfeledkeztem arról, hogy a párt nevét megnevezzem: MSZMP. Külön öröm számomra, hogy az időközben felnövekvő generációk kedvéért a mi korosztályunknak oly ismerős betűszót is föl kell oldani: Magyar Szocialista Munkáspárt.

Így olvashattam Winston S. Churchill: A második világháború I–II. című munkáját, amiért 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. (Eredetileg hat kötetes mű.)

Ezt követte idővel Alekszander Szolzsenyicin: A Gulag szigetcsoport 1–2. A megrázó könyv sok nyugati kommunistát is eltántorított az eszmétől. Többé már nem viselkedhettek úgy, hogy a tények ne zavarják tisztánlátásukat.

Meghatározó olvasmányaim közül is kiemelkedő élményt adott az a könyv, amit Virga Lászlótól kaptam kölcsön olvasni. Dr. Nagy Töhötöm: Jezsuiták és szabadkőművesek.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS