december 2020 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2020. december

Szilveszteri gondolatok

Amikor ezeket a sorokat írom, már csak pár óra van hátra és ki könnyedén, ki botladozva, átlép egy új esztendőbe. Egy kicsit a számvetés ideje is ez az öröm és az elmúlás pillanatai mellett, de ne feledjük, az elmúlás mindig magában hordozza az újrakezdés lehetőségét is.

Humorzsák 2020

Szilveszteri rémrímek

Étvágy
Ízlett neki a csokis babapiskóta:
A nadrágját is jól összepiszkolta…!

Szilveszter

A városban hideg a reggel,
most kél a nap, oszlik a pára,
véres az égbolt, csupa sebhely,
fényből terít leplet magára.

Kaleidoszkóp – 46.

Öcsém 1967-ben kezdte a könyvtár-népművelő szakot a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Mikor a kezdés után első alkalommal jött Zircre, egy közös ismerőstől érdeklődött. – Hol laknak Laciék? – A Patkóban – volt a rövid, ám kissé meghökkentő válasz.

Apám és a vihar

Napjaim csöndes percein süt át
apám szeméből a tengerkék csepp,
testéről a hóba mártott lepel,

Élményvers XIX.

Az angyallégióba mért kell toborozni?
Megcsömörlik az ember, ha éhes, ha fáradt.
Rókabőrbe bújik minden élettani tény.

Elsöprő többség támogatja az Európai Egészségügyi Unió megvalósulását

A megkérdezettek több mint kétharmada, 71 százalék támogatja az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának megvalósulását Magyarországon – ez derült ki a Publicus Intézet és az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) közös kutatásából, amelyet szerdán mutattak be egy online konferencián.

Bölcseleti-misztikus próza – 26.

A szénégető – Alig hajnalán ifjúkoromnak csak mosolygok első verseskötetem sikerén, becsvágyamra gondolva: megírni a tökéletes verset, mely magában foglalja a világirodalom összes megírt és még megírásra váró versét – ami következésképp a költészet végét jelenti.

Téli reggel

Tépett felhőrongy száll a
házak felett, már tél szele
hajtja őket. Hideg a reggel,
hóra vár a lélek, fehér
lepelre

Konok Tamás életműkiállítása

Konok Tamás festőművész 90. születésnapját a Ludwig Múzeum nagyszabású életmű-kiállítással készült megünnepelni. A rendkívüli helyzet miatt a tárlatot szeptemberről decemberre halasztották, és a tervezett 2020. december 10-i megnyitóra a falakra került Konok Tamás több mint száz alkotása. A válogatás azonban a legutóbbi járványügyi intézkedések miatt nem nyithat ki, leghamarabb január 12-től lesz látogatható.

Szilveszter előtt

Sokáig akarok aludni és mélyen,
hogy a felcsendülő Himnuszig
kibírjam a napot.

Az új év elé

Mintha hatalma lenne az időnek,
múlnak napok, az újak meg kinőnek.
Tavalyi a ma, petárda sem dörög,
és a magasban csillagzik az örök.

Szilveszteri bizakodó

2020 letelt végre,
sok gondunknak még sincs vége.
Pohárcsengés, dínomdánom
régen volt már. Bizony, bánom…

A Pécsi Dalárda története (1847, 1862-1949) – 22. rész

Állandó „hivatkozási alapunk”, Haksch Lajos (1862-1939): „A negyvenéves Pécsi Dalárda története (1862-1902)” című alapművében számtalanszor használt érzékletes képeket dicső férfikórusunk helyzetének leírására. Egy ilyen ”gyöngyszemmel” találkozunk a sok dicsőséget hozó osztrák, német, svájci diadalút után is.

Száz gombóc

Hol volt, hol nem volt, az üveghegyen innen, de a nagy bevásárlóközponton túl, élt a hatszögletű ország királya, a jó étvágyú Boldog Bódog. Kedvenc csemegéje a szilvás gombóc volt. Ebből minden héten főztek legalább egyszer, egy nagy kondérral. Ilyenkor a király jól megtömte a gyomrát és ebéd után kiült a palota erkélyére és ott gondolkodott.Archívum

Hozzászólások

DISQUS