Botz Domonkos, Author at Hetedhéthatár
Szerzői archívum

Botz Domonkos

Botz Domonkos írásai: 46
Botz Domonkos

A kukkoló

Két szöszi hentergett önfeledten,
bontogattak bozontos kagylót
ajkaik a hatalmas királyi ágyban;
– Micsoda erkölcsök! – így
egy öregúr, a szemközti lakásban.

Forradalmi hevület

– Éljen a forradalom – üvöltötte Marcell a barikádon,
miközben szeme egy pillanatra megpihent, az út
túloldalán álló garniszálló ablakában csüngő
három, gyönyörű szöszi lányon.

Vadászó Diána – avagy, amikor egy nő „szeret”

Férfitársaim hajlamosak azt hinni, hogy a vadászat az ő privilégiumuk és hogy a másik nem képezi a „vadat”, holott ez bizony nem minden esetben van így. A vadászatnak megvan a maga etikája, ceremóniája és szokásrendje, ami az évszázadok során – részben a technika fejlődésének köszönhetően – sokat változott.

Otthontalanul

Szörnyű fejfájásra ébredt. Látása zavaros volt, a körülötte lévő hangok lassan kezdtek felerősödni, de idegennek tűntek. Szája teljesen kiszáradt és valami furcsa, keserű ízt érzett. Fogalma sem volt róla, éppen hol lehet. Arra még homályosan emlékezett, ahogy fáradtan beszállt az autóba.

Levél Alanyából VIII., XV.

Délután testközeli élmény,
tömött busz suhan a parton,
lomhán bólogató pálmafák
árnya mozdul az aszfalton.
Könyék nyomul puhán a hátba,
bent és kint bábeli hangzavar

Ballai László: Születő nemzet diadalma – Álomtudat-kódex

Már a kötet borítója is sejteti, hogy a szerző ezúttal is egyfajta történelmi kalandozásra hívja az olvasót. Felütve az oldalakat – ahogy sok más esetben is – az villant át rajtam, ki fogja végig olvasni ezt a sokak számára nehezen értelmezhető, komoly odafigyelést igénylő kötetet.

Ádám Tamás Hegyi beszéd című kötetéhez

Errefelé ritkán jár a posta, még ritkábban kapok leveleket, ezért aztán izgatottan bontogattam a borítékot, mely már tapintásra is megmutatta, mi lapulhat benne. Ádám Tamás költő, újságíró, szerkesztő Hegyi beszéd című kötete csusszant ki belőle. Egy elegáns megjelenésű könyv, melynek már az érintése is kellemes. ​

Húsvéti gondolatok

Korán világosodott. Az utcák, a sikátorok két oldalán magasodó házak tapasztott, hol vörös, hol homokszínű falai mentén sokasodni kezdtek a mezítlábas saruk, a színes leplekbe burkolózott, elgyötört arcú emberek. Voltak, akik ismeretlenül is megfogták egymás kezét.

Dubai reflexiók

  Szűnni nem akaró örökös kalandvágyamnak eleget téve hátra hagytam az otthont, az olykor csípős, szeles februárt, és egy közel ötórás repülőút után kiléptem a Dubai Nemzetközi Repülőtér érkező termináljából. Bár az időeltolódás miatt itt már éjszaka volt, azonnal megcsapott az ajándékba kapott kellemes meleg.

Hogy mondjam el

Hogy mondjam el, mit férfiúi
szemérem nyelve alatt, mint
féltve őrzött kincset rejteget,
a szót, az igét, mely belőled
sarjad, ’s talán a legszentebb?

Szilveszteri gondolatok

Amikor ezeket a sorokat írom, már csak pár óra van hátra és ki könnyedén, ki botladozva, átlép egy új esztendőbe. Egy kicsit a számvetés ideje is ez az öröm és az elmúlás pillanatai mellett, de ne feledjük, az elmúlás mindig magában hordozza az újrakezdés lehetőségét is.

Költözködés

Halomba szórt könyvek,
hevernek a padlón
szétszórt versikék,
és megpillantom,

Recsk

A fakó emlékezet még
őrzi az ácsolt őrtornyokat,
a szögesdrótba kapaszkodó
reszkető kezet, tovább őrzi
a deszkabarakk rései közt

Botz Domonkos – Juhos-Kiss János: Ikerversek

Egy nyáron át éreztem a vágy sóhaját.
Egy nyáron át remegett minden porcikám.
Egy nyáron át ölelgetett egy boldogság.

Sapadere kanyon

Alanyától, Törökország kedvelt üdülőhelyétől alig 40 kilométerre található a Sapadere kanyon. Számtalan utazási iroda ajánlatában megtalálható ez egy félnapos, csoportos program keretében potom 30 euróért, de praktikusabb egyénileg, saját gépkocsival megközelíteni.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS