Kilencven éve ért véget az első világháború • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Kilencven éve ért véget az első világháború

Az első világégés befejezésének 90. évfordulójára számos rendezvénnyel emlékeztek meg Pécsett. Ennek kezdeteként november 6-tól 15-ig, a főpostán kiállítás nyílt meg a világháború egyéni tárgyi emlékeiből. November 7-én nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek a PTE Ifjúság úti konferencia termében, ahol neves magyar és német szakemberek tartottak előadást. A Széchenyi téren ugyanezen a napon, 17 órakor korabeli egészségügyi és harcászati eszközök kiállítása nyílt meg, 18 órakor pedig első világháborús emlékkiállítás megnyitására került sor az Egyetemi Könyvtár épületében.

November 8-án 15 órakor nemzetközi fotókiállítás megnyitója következett ez után a Művészetek és Irodalom Házában, 16 órakor német és magyar népi együttesek adtak műsort a Széchenyi téren, 18 órakor a Székesegyházban magyar és német nyelvű misét tartottak a világháború halottaiért, 19 órai kezdettel pedig a korabeli eseményekre emlékező irodalmi, zenés műsort nézhettek meg az érdeklődők.

November 9-én a köztemetőben került sor a világháború befejezéséről, illetve a katonatemető fölújításának 10. évfordulójáról tartott megemlékezésre. A világháborús parcellánál dr. Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke, Gonda Tibor pécsi alpolgármester köszöntője után dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és dr. Heinrich Schöll, az Osztrák Fekete Kereszt elnöke mondott beszédet. Közreműködött a Pannon Volán Zrt. Bartók Férfikara, a narrátor dr. Bőzsöny Ferenc volt. A nemzetközi emlékünnepséget egyházi szertartás, koszorúzás és díszmenet zárta.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS