Egyedi mátrixkódos bélyegek Németországban • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Egyedi mátrixkódos bélyegek Németországban

A Deutsche Post a postabélyegek új generációját vezette be február 4-én. Ezen a napon jelent meg az első, úgynevezett mátrixkóddal ellátott bélyeg.

Tobias Meyer, a Deutsche Post – DHL-Csoport igazgatótanácsának tagja elmondta: „Folyamatosan haladunk előre a digitalizálás irányába. A mátrixkód segítségével mostantól lehetővé válik a levelek nyomon követése a hagyományos postabélyegek segítségével, az ügyfelek a Post & DHL alkalmazásban láthatják, ahogy küldeményük az indulási régió postaközpontjában van, feldolgozásra került, és amikor megérkezett a célrégióba. Növekszik a postai szolgáltatás megbízhatósága, továbbá maguk a bélyegek is érdekesebbek lesznek.”

A mátrix kód egyelőre a levelek nyomon követéséhez biztosít lehetőséget, csomagok esetében ez jelenleg még nem áll rendelkezésre, így akinek szüksége van a feladás igazolására, továbbra is regisztrált (ajánlott) küldeményt kell feladnia.

Az első mátrixkódos bélyeg

Az első mátrixkóddal ellátott bélyeg a „digitális változás” nevet viseli; az idei évben további mátrixkóddal ellátott bélyegek megjelenése várható. A szövetségi pénzügyminisztérium és a Deutsche Post 2022-től azt tervezi, hogy az összes forgalomba kerülő bélyeget egyedi mátrixkóddal látja el. A nyomon követés lehetőségének biztosítása mellett e megoldás révén elkerülhető a hamisítás, vagy ugyanazon bélyeg többszöri használata. A levélfeldolgozás során az adott mátrixkód érvényességét törlik, a borítékot kék színű bélyegzővel pecsételik le, azért, hogy a mátrixkódok beolvasására továbbra is lehetőség nyíljon. A bélyegek mátrixkódjai további információkat is tartalmaznak: a Post & DHL alkalmazás segítségével érdekességeket lehet megtudni a bélyegről, például a felhasznált motívumról, a kép forrásáról.

A mátrixkód bevezetésével az új postabélyegek formátuma is megváltozik. Nagyobb motívumterülettel rendelkeznek a jövőben, még több teret kínálva a kreatív alkotók számára. Tobias Meyer elmondta: „Az új mátrixkódos postai bélyegek a gyűjtők számára is érdekesek lesznek, a postabélyegek összekapcsolódnak a digitális korral, a gyűjtemények tovább bővülhetnek, hiszen minden bélyeg mátrixkódja egyedi.”

Maga a mátrixkód nem új keletű, hiszen évek óta használatban vannak ilyen jelzések, üzleti levelek bérmentesítésekor, internetes bélyegek, vagy bélyegautomaták esetében. Ami az újdonságot jelenti, hogy a hagyományos postai bélyegeket egyedi mátrixkóddal látják el.

(Forrás: a Deustche Post sajtóközleménye)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS