A Churchill és Garbo bemutatójával nyit a Rózsavölgyi Szalon • Hetedhéthatár

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én (hétfő) mutat be a Rózsavölgyi Szalon már közönség előtt, s ezzel újra nyit a színház a hosszú kényszerszünetek után.

A francia szerző, Isabelle Le Nouvel alcímet is adott a művének: A vén oroszlán és a szfinx.

A darab „intim csúcstalálkozó” a 20. század két nagy alakja között. Erős, hatalmas személyiségek – egészen emberi közelségben: Winston Churchill és Greta Garbo. Két legenda véletlen találkozása és közös hajóútja a Skorpió szigete felé, miután a világ óriásszínpadairól távoztak.

A történet kiindulása valós. Monte-Carlo, 1959 júliusa. Egy Christina nevű luxusjacht horgonyoz a kikötőben. Szalonjában francia impresszionisták képei. Bizonyos értelemben egy birodalom központja a hajó közvetlen telefonvonallal a legnagyobb nemzetközi tőzsdeközponthoz, repülőgéppel a hátsó fedélzetén. Tulajdonosa Aristoteles Onassis görög milliárdos. Onnan irányítja az üzleteit, ott látja vendégül a világ vezető politikusait, mágnásait, művészeit. A jacht Onassis privát szigetére tart, a Scorpiosra. Az egyik idős utas különösen imádja a tengert. Valamikor a brit Admiralitás Első Lordja volt. Majd háromszor is miniszterelnök. Egyik híres beszédében „vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” ígért. Ő Sir Winston Churchill. Miután segített megmenteni a világot, 1955-ben visszavonult. Kissé depressziós. Whiskyzik és szivarozik. És fest. Magányába sétál be Greta Garbo, a filmtörténet legtitokzatosabb színésznője, aki egyenesen Rómából érkezik a jachtra, ahol ismét visszautasította Visconti filmrendező ajánlatát. 1941 óta nem forgat Garbo. „Krisztina királynő” – fogadja őt Churchill utalva a svéd sztár zseniális szerepére. „A szabad világ megmentője” – szól a viszont-üdvözlés. A hajó pedig elindul a távoli görög Skorpios sziget felé, s ezzel megkezdődik a két bálvány közös útja, amelynek során a kölcsönös csodálat felszínét feltépve mélyen emberi vallomásokig jutnak el saját magukról. Szenvedélyes és szeretetteljes beszélgetések két nehéz ember között, akik az életük egy adott közös pontján a legközelebb kerülnek egymáshoz. Életük, választásaik ellentétesek – például Churchill mindig vágyott a dicsőségre, Garbo könnyen lemondott róla –, de azért mindkettőjük számára kérdés: mit csináljanak a fennmaradó idővel? Churchill harciasan próbálja meggyőzni Greta Garbót, akinek abszolút rajongója, az összes filmjét látta, hogy nem vonulhat vissza élete közepén, a művészeknek erkölcsi kötelességük, hogy ne hagyják el a közönséget. Párbeszédükbe olykor bekapcsolódik Churchill titkára, rajta keresztül pedig eljut hozzánk a jacht legendás „édes élete”, pontosan követhetjük, mi történik a hajón, mondjuk, Maria Callas operadívával.

 

Szereplők: Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Csiby Gergely
Dramaturg és játékmester: Vörös Róbert
Jelmeztervező: Szakács Györgyi
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Rendezőasszisztens: Herpai Rita
Rendező: Hegedűs D. Géza
Bemutató: 2021. május 17.

 

Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Csiby Gergely
Molnár Miklós fotója az olvasópróbán készült.

 

A Rózsavölgyi Szalon kiemelt figyelemmel van minden kötelező egészségbiztonsági előírásra. Saját egészségvédelmi protokollt is megalkotott. Azok a művészek léphetnek színpadra, azok a munkatársak dolgozhatnak a színházban, akik már védettek a vírussal szemben. A közönségforgalmi terekben nekik kötelező maszkot viselniük. A védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők számára a jogalkotó nem tette kötelezővé a maszkhasználatot, a Rózsavölgyi Szalon vezetése ugyanakkor kéri a nézőit, hogy tegyenek fel szájmaszkot, és továbbra is használják a nézőtér különböző pontjaira kihelyezett kézfertőtlenítőket: a biztonságérzet erősödésével a színházi élmény is teljesebbé válik.

A Rózsavölgyi Szalon minden előadás előtt közvetlenül is fertőtleníti a színházat, és a légkondicionáló berendezéseket az egészségvédelmi szabályoknak megfelelően folyamatosan tisztítja.

 

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS