május 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. május

A fény képei

A különböző művészeti ágak évente jelentkező nemzeti szalonja rendre egy-egy műfaj egészének ünnepe a Műcsarnokban. A II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon szervezésekor a szervezők elsőrendű célja az volt, hogy az összetartozás jegyében megszólítsanak, felkérjenek kiállításra lehetőleg minden alkotót, aki az utolsó öt évben jelentős műveket hozott létre a fotóművészet bármely területén.

Hosszú futás – 1.

Magdi észre sem vette, milyen gyorsan eltelt ez a tanítóképzői négy év. Tizennégy évesen, anyja kísérte el az akkor nyurga, sovány, kissé sápadt, barna lányt a felvételi vizsgára. Nem sok esélyt adtak számára a családban, mert Magdinak születésekor keletkezett jobb oldali csípőficama, hol kiújult, hol eltűnt.

Ne kérdezd!

Hogyan szeretlek?
Mint nyáron a tavaszt,
mint ősszel a nyarat,
mint az őszt télen,

Csak egy állat és sok-sok növény

Karácsony előtt vette a kölyköt a lányának. Zsófi már régóta szeretett volna kutyát, de az anyja nem engedte. Amikor megkapta, egy magányos hegyről Keának nevezte el. Így ismét járhatott Zsófihoz, a kertbe a növényeihez, de leginkább Keához, mert Zsófi sokat tanult.

Párizsi séták

5. A Montmartre tegnap és ma – A Montmartre Párizs 18. kerülete, a francia főváros legmagasabb pontja (130,5 méter). 1859-ben csatolták Párizshoz, előtte önálló falu volt. A Montmartre nevét a mons Martis vagy mont de Mars adta. A galloromán korban a háború istenének, Marsnak emeltek templomot a mai Saint-Pierre templom helyén.

Elhunyt Jankovics Marcell

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotót szombat reggel érte a halál. Jankovics Marcellt az MMA saját halottjának tekinti.

Családias klikkvilág Magyarországon

„Ezek ugyanazok…” – dalolja Bródy János, és tényleg… Csakhogy lehet ám, hogy már évszázadok óta „ugyanazok”. Pedig egykor nagy ország voltunk, tengeri kikötőnk is volt, meg nagyhatalmi törekvéseink is voltak, ja, hogy azok általában felbujtásból származtak az igazán „nagyoktól”.

Mesterem Martyn Ferenc

1962 kora őszén költöztem Pécsre. Húszéves voltam akkor, és szabadulni szerettem volna a szülői gyámkodás alól. Sikertelenül felvételiztem a Képzőművészeti Főiskolára, majd betűszedő lettem, nyomtatványokat, könyvborítókat terveztem.

Halotti beszéd

A halál csak egy játék
Az élet játszik veled
S Te persze rulettezel
Különféle Istenekkel
Hogy ki nyer a végén

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 28.

Ha az 1895. október 5.-i színház-megnyitás közvetlen előzményeit a helyi sajtóból vizsgáljuk, akkor az egyik fontos kútforrás az akkori jelentős helyi politikai napilap, a Pécsi Figyelő 1895. szeptember 15.-i számában napvilágot látott „Somogyiék Pécsett” című közlés.

Hamlear – A dán királyfiból lett brit király

A színdarab Shakespeare két tragédiájának – a Hamletnek és a Lear királynak – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál egy nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát.

A lovag és a ló

A párok már a polkához sorakoztak. A fedetlen női vállakról parfümillat gomolygott fel, és árasztotta el a báltermet. A lovag magához intette az öreg, ácsorgó inast. Harminc év alatt ki tudja, hány pohár pezsgőt nyújtott át némán az öreg kar a lovagi ujjaknak.

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 10.

A férj vásárol egy robotot, ami érzékeli a hazugságot. Mikor hazajön a gyerek, kérdőre is vonja:
– Hol voltál?
– Bent maradtunk a könyvtárban tanulni.
A robot erre nagy pofont ad a gyereknek.

De mi végre?

Meghányja-veti magát a próbatétel,
még nem elég sokadszor bukott el
tudós vizsgáztatók előtt, nem legelt
figyelmesen a leckén tintafestékből

Ahogy én láttam

Churchill és Greta Garbo találkozása a Rózsavölgyi Szalonban, ami másfél órára átváltozik Onassis Christina nevű úszó palotájává, a mágnás ideje legnagyobb részét itt töltötte.Archívum

Hozzászólások

DISQUS