Problémák vannak a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya párt gazdálkodásánál • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Problémák vannak a Momentum Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya párt gazdálkodásánál

Az Állami Számvevőszék budapesti székházában személyesen vettem részt a 2021. június 24-i sajtótájékoztatón. Belépéskor a következő igazolványokat kellett bemutatnom: védettségi kártya, személyi igazolvány, újságíróigazolvány, ezután következett a detektoros átvizsgálás, hőkamerás hőmérsékletmérés, majd kézfertőtlenítés. A sajtótájékoztatón rajtam kívül a Hír tv stábja volt jelen, a tájékoztatóba online is be lehetett csatlakozni. Kérdés nem volt az online vonalon sem az ÁSZ munkatársai szerint.

Erősítenie kell a gazdálkodása törvényességét a Momentum Mozgalomnak, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak pedig lépnie kell a törvényes gazdálkodás érdekében – hangzott el az Állami Számvevőszék sajtótájékoztatóján. Holman Magdolna, a szervezet alelnöke rámutatott: mindkét párt viszonylag új, így talán nem meglepő, hogy számos területen lépéseket kell tenniük a jogszabályoknak megfelelő törvényes, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás érdekében. Az ÁSZ alelnöke a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy jelenleg folyamatban van több mint 170 olyan párt ellenőrzése, amelyek nem kapnak rendszeres költségvetési támogatást, továbbá hogy a kampánypénzek ellenőrzése során az ÁSZ a jelöltek és jelölő szervezetek nyilvánosságra hozott pénzügyi elszámolásai, illetve az azokat alátámasztó, a Számvevőszéknek átadott bizonylatok alapján végezhet ellenőrzést.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján azok az egyesületek nyújthatnak szervezeti kereteket a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, a politikai életben való állampolgári részvételhez, amelyek kinyilvánítják, hogy a párttörvény rendelkezéseit magukra nézve kötelezőnek ismerik el – ismertette Holman Magdolna. Hozzátette: az Állami Számvevőszék feladata, hogy visszajelzést adjon az Országgyűlés és az állampolgárok részére arról, hogy az egyes pártok gazdálkodásában ténylegesen érvényesül-e az a vállalás, amit a pártok a törvények betartására tettek. A Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS