június 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. június

14. Ördögkatlan – 2021. augusztus 3 – 7.

Örmhír a kultúra kedvelőinek, hogy idén ismét lesz Ördögkatlan Fesztivál! Úgy véljük, nem tudnánk másként, vagy jobban megfogalmazni a fesztivállal kapcsolatos információkat, ezért a szervezők levelét változtatás nélkül közöljük. A többes szám első személy így nem ránk vonatkozik, hanem a fesztivált szervező csapat egészére, amelyben azért – nem titkoljuk – szerkesztőségünk néhány tagja is jelen van, ahogy az a korábbi fesztiválokon is történt.

Weiler Péter: Checkout

Weiler Péter Checkout című kollekciója a legendás New York-i Chelsea Hotel történetére összpontosít. A hotel tulajdonosa és vezetője a magyar Bard család volt. Több száz művész élt egy fedél alatt, ahol egy igen különleges közösség alakult ki. Olyan kreatív emberek laza hálózata, mint Arthur Miller, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Leonard Cohen, Janis Joplin, Andy Warhol, Jack Kerouac, Jackson Pollock, Allen Ginsberg, Yves Klein, Christo, Patti Smith, Robert Mapplethorpe – a második világháború utáni évtizedek New York-jának meghatározó egyéniségei.

Bölcseleti-misztikus próza – 52.

A remekmű – A két író egy-egy szélsőséges példáját testesítette meg mindazon személyiségbeli és jellembeli sajátosságoknak, amelyek általában megkülönböztetik a művészt az ösztönösen is az arany középúthoz igazodó, józan, derék többségtől.

Lassan távozik

Ahogy mostanában sétálok az utcán,
a dermesztő félelem, és szorongás
hónapjai után, végre valami remény

Visszaszámlálás

Még negyvennyolc óra
a szabadságból,
negyvennyolc óra pont.

Gyönyörű népdal

A leggyönyörűbb, amit valaha hallott. Annyira szép, hogy bár idegen nyelven van, és egy szót sem ért belőle, de megtanulta. Tudja, hogy magyarul van, mert Budapesten vette a lemezt, és most elénekli nekünk hálából – mondta holland vendégünk. Forrt a világ akkoriban.

Csillagledek mögött

A földi létnek másutt párja nincsen.
Lehet, szférák zenéje volt a kotta,
amikor szeretetből megalkotta,
de nem játszotta meg az embert Isten.

A célba ugrás mestere

Anna hajnalra döntött. Elmegy a villából. Örökre. Férje meg keressen magának más porcelánbabát, akit beültethet ebbe a rohadt aranyketrecbe.  Reggel azért kicsit izgatottan keverte a kávéját a teraszon és észre sem vette, hogy az alig ébredt nap, már maximumra állította a fűtést.

A Pécsi Dalárda története – (1847, 1862-1949) – 34. rész

Mikor egy ilyen híres dalárda jubileumi ünnepét üli, olyan sok eseménynek kell történnie, hogy nem elég egy nap mindezek végig élésére. Az 1891. november 8.-át mind a kórustagok, mind a híveik, mind az ünneplésükre összegyűlni kívánó érdeklődők szentmisével kezdték a város főterén álló Plébánia templomban, a város templomában. Persze ennek is megadta a módját a Pécsi Dalárda.

Jérôme Tonnerre: Intim vallomások

Sipos Vera: Nekikezdtünk hát újra
Nem is tudom, mi a jobb. Újra próbálni, vagy az, hogy előadás lesz. Egy térben, emberekkel együtt, akik jelen vannak és néznek. Mert az biztosan kiderült, próbálni lehet pandémia alatt is valahogy. De az, hogy mindezt azért csináljuk, mert szeretnénk, ha megnéznék, kivehetetlennek tűnik a dologból. Pontosabban azt szeretnénk mégis leginkább, hogy megnézzék velünk együtt. Hogy érezzük is, halljuk is, mi történik a nézőtéren, vajon sikerül-e elérni a célunkat, hogy elmeséljünk egy történetet.

Vendéglátói mustra  

Jocó úgy mozgott Fehérváron a városban, mintha ezer éve, István király óta bolyongott volna a régi várfalak, fogadók között és évszázadok különböző borainak ízét hordozná nyelve alatt. A nagy székesegyház előtti kockaköveken botladozva rójuk utunkat a közeli, régi vármegyére keresztelt utca közepén, a pincébe meghívandó, sem borozónak, sem étteremnek nem mondható búfelejtőbe.

Karantén-víziók

Vendég vagyok, vagy megtűrt idegen?
Karantén rabja, vagy egy szigeten
raboskodom, vagy tán’ szabadon élek
a maszk mögött, mint kósza lélek

„Tekintsenek önmagukra hölgyeim és uraim!”

Aztán a „felvonásokra” és szereplőikre.
Na rajta!
Sajnos innen is látszik
hogy rossz helyre építették
„hulladékból, morzsalékból, törmelékből”

Pygmalion-ciklus

A szobor elégedetlen Pygmalionnal,
hangot ad Huf Nágel István iránti titkos vágyódásának
Hát, nem tudom, mire gondoltál, amikor megalkottál engem.
Úgy szeretsz, ahogy vagyok, meg minden,

Az ördögszántatta hegy

Azt, hogy így volt, én magam sem tudom, de ezt még a dédnagyapám dédnagyapja mesélte – fogott bele a történetbe öregapó, miközben belekortyolt a hegy levébe, és alaposat pödört lecsüngő bajszán – szóval az úgy történt, hogy az Ördög nagyon fenekedni kezdett a cseperedő szép jány, a Harka kezéér’.Archívum

Hozzászólások

DISQUS