Jérôme Tonnerre: Intim vallomások • Hetedhéthatár

Színház

Jérôme Tonnerre: Intim vallomások

A Rózsavölgyi Szalon új bemutatója ma, június 28-án este 7 órakor (Szervita tér 5 – Budapest)

Sipos Vera: Nekikezdtünk hát újra

Nem is tudom, mi a jobb. Újra próbálni, vagy az, hogy előadás lesz. Egy térben, emberekkel együtt, akik jelen vannak és néznek. Mert az biztosan kiderült, próbálni lehet pandémia alatt is valahogy. De az, hogy mindezt azért csináljuk, mert szeretnénk, ha megnéznék, kivehetetlennek tűnik a dologból. Pontosabban azt szeretnénk mégis leginkább, hogy megnézzék velünk együtt. Hogy érezzük is, halljuk is, mi történik a nézőtéren, vajon sikerül-e elérni a célunkat, hogy elmeséljünk egy történetet.

A Rózsavölgyi Szalon a Szervita téren van. Amikor felolvastuk ezt a darabot, épp bontották a parkolóházat, s most, hogy újra kinéztünk az ablakon, már felépült egy új „városrész”. Pál Andris kollégám döbbenten s nevetve konstatálta ezt.

Nekikezdtünk hát újra. A csapat – Bánfalvi Eszter, Pál András, Mertz Tibor és jómagam kvartettje – régi és új találkozások összessége. Minden irányban nagy élmény volt együtt dolgozni, megküzdeni az újraindulással, de nagy összhangban tudni, hogy ebből most már végre mégiscsak lesz valami.

Az Intim vallomások egy olyan történet, amely akár velünk is megtörténhet, sőt szereplői – egy pszichológus, egy bolti eladó s egy adótanácsadó – hétköznapi figurák, csak éppen egy nap – és ez is mennyire gyakori – teljes meglepetésként robbannak be egymás életébe. Amikor bekerülünk egy helyzetbe, sokáig nem is tudjuk, mi történik, aztán hányszor mondjuk utána, a későbbiekre nézve, hogy ez ezért meg ezért kellett hogy így történjen. Ettől lettem most ilyenebb vagy olyanabb ember, szabadabb, eltökéltebb, bátrabb, lazább, ettől nyílt ki a szemem, vagy oldódott meg valami probléma, ami akár évtizedek óta nyomaszt. Számunkra ez a darab valami ilyesmiről szól. Terhek, életstílusok hátrahagyásáról, amihez az indukátor egy másik ember, talán szerelem, de talán csak a másik ember energiája.

És ez a jó szó. Az energia. Ez hiányzott talán legjobban. Egymás energiája, ami továbbvisz, és rájövünk dolgokra, vagy csak könnyebbé válik a következő nap, a következő lépés.

*

Dr. Willam Faber pénzügyi tanácsadó napjai egyhangúan unalmasak. Folytatja apja hivatását, ott él, ahol mindig is a szüleivel lakott. Elvált. Aztán egyszer csak beviharzik az irodájába Anna, és zaklatottan belekezd a válságba jutott házassága különös történetébe. William sosem látta a nőt korábban. S bár rájön, hogy az ismeretlen nő összekeverte az ajtókat, és a szomszéd pszichológus helyett neki beszélte ki zavarosan örvénylő életének titkait, nem fedi föl a tévedést. Az első „terápiát” újabbak követik. Az Intim vallomások egy nagy játszma, szerzője szerint: érzelmes thriller. Nem tudni, ki irányítja a helyzeteket. A két főszereplőnek újabb és újabb ajtót kell kinyitnia, hogy feltárhassák minden örömüket, fájdalmukat, szorongásaikat, és ki-ki megszabaduljon a családi zsarnokoktól. A vallomásokból furcsa rituálé, kölcsönös függőség alakul ki közöttük. Közben William mégiscsak átmegy a szomszédba, tanácsot kér Dr. Monnier-től, a valódi pszichológustól, és néha feltűnik még bizonyos Mulonné is…

 

Szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Mertz Tibor, Sipos Vera
Fordító:
Varsányi Anna
Jelmeztervező:
Simon Ferenc István
Díszlettervező:
Enyvvári Péter
Rendező:
Sipos Vera
Bemutató: 2021. június 28.
Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánlják!

(Fotók: Molnár Miklós)

Print Friendly, PDF & Email

HozzászólásokArchívum

Hozzászólások

DISQUS