Ferenc pápa: Az egyház a kívülről érkezőket is elfogadja, nyitott a párbeszédre • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Ferenc pápa: Az egyház a kívülről érkezőket is elfogadja, nyitott a párbeszédre

Ferenc pápa tegnapi magyarországi látogatása során zárt körben mondott beszédet a püspöki kar tagjainak. Ennek szövegét a Vatikán nyilvánosságra hozta, a Telex a legérdekesebb részekből közölt egy válogatást. A szentatya beszéde három fő iránymutatásra épült. Azt mondta a magyar püspököknek, hogy legyenek az evangélium hirdetői, legyenek a testvéri szeretet tanúságtévői és legyenek a remény építői is.

Fotó: Vicenzo Pinto

Magyarországról mint egy multikulturális nemzetről beszélt: „A ti országotok olyan terület, ahol régóta együtt élnek különböző népekből származó emberek. Különféle nemzetiségek, kisebbségek, vallási felekezetek, vándorlók alakították ezt az országot is multikulturális közeggé. Ez új valóság, amely kezdetben megriasztja az embereket. A különbözőségek mindig kicsit félelmet keltenek, mert veszélyt jelentenek a megszerzett biztonságra és kihívást hordoznak az elért stabilitás ellen.”

Egyik fontos gondolata volt a pápának, hogy a különböző kultúrák közti kommunikációt segíteni kell, nem pedig ellenségeskedni. Úgy fogalmazott, hogy bár mindenki a saját identitásához ragaszkodik, ez nem lehet oka az egymás iránti ellenségeskedésnek.

A Telex cikke szerint Ferenc pápa arra kérte a magyar püspököket, hogy mutassák meg az egyház valódi arcát, „amely mindenkit, a kívülről érkezőket is elfogadja, testvéri, és nyitott a párbeszédre.”

Arról is beszélt a katolikus egyházfő a magyar püspököknek, hogy mely társadalmi problémákkal kell megküzdeniük Magyarországon. „Vannak társadalmi problémák is: a családok nehézségei, a szegénység, a fiatalok világának gondjai egy közegben, ahol a demokráciának még meg kell erősödnie. Az egyháznak közel kell lennie az emberekhez, oda kell figyelnie rájuk és vigasztalnia kell őket, hogy ne tévesszék szem elől a reménység fényét.”

Végezetül arra figyelmeztetett Ferenc pápa, hogy a papság sose tegyen, mondjon olyat, amivel eltávolít egymástól embereket. „Ne hagyják el ajkaitokat olyan szavak, amelyek eltávolítanak embereket, ítéletet hirdetnek, inkább segítsetek Isten népének, hogy bizalommal tekintsen a jövőbe, és segítsetek az egyes embereknek, hogy életük szabad és felelős főszereplőivé váljanak, mivel az élet kegyelmi ajándék és nem megfejtendő rejtvény.”

(Forrás: pecsma.hu)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS