szeptember 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. szeptember

Magyar Miklós: Költő, barát és szerető – Guillaume Apollinaire

Magyar Miklós barátunk és szerzőtársunk legújabb kötete a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg Költő, barát és szerető – Guillaume Apollinaire címmel. A kötet bemutatója október 8-án, pénteken 17 órától lesz a BCE Idegennyelvi Oktató és Kutatóközpontban (Budapest, Közraktár u. 4-6.).

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 28.

Memória
– Na, Pistike, mit láttál az állatkertben?
– Láttam mosómedvét.
– Le tudnád-e rajzolni?
– Le. – És rajzol egy kört.
– Még mit láttál, Pistike?

Az első kiűzetések kora

A nap égetett, a hátam sütötte,
az útszélen por, mellettem autók,
elhúztak, és volt, aki jól rám dudált,
őrült ez a lány, hogy épp itt bandukol,

Ujhelyi egységes minőségi követelményrendszert szorgalmaz az európai egészségügyben

„Ha nem állunk ki egységesen az Európai Egészségügyi Unió minél szélesebb körű megvalósítása mellett, akkor minden más, ehhez kapcsolódó erőfeszítésünk és eredményünk is elértéktelenedik” – ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Egészségügyi Unió egyik kezdeményezője mondta a hagyományos gasteini Egészségügyi Fórum plenáris ülésén tartott beszédében.

Életkép, esőben

Útkereszteződésben vesztegelt velem a
metrópótló busz, s én bő kilenc hónapnyi
bezártság, önként vállalt karantén után
először utaztam kicsikét messzebbre

Börzsönyi Erika: Róza világa

Róza világa címmel jelent meg Börzsönyi Erika barátunk és szerzőtársunk könyve, a Hetedhéthatár gondozásában. A kötet bemutatója október 6-án, szerdán lesz 17 órától a Fszek Lőrinci Nagykönyvtárban (Budapest, Thököly u. 5. 1183). A szerzővel Szolláth Mihály irodalmár, szerkesztő beszélget.

Az Országos Könyvtári Napok pécsi és baranyai eseményei

A PécsLIT szeptemberi rendezvényei után újabb könyvtári programsorozattal várja olvasóiit a CSorba Győző Könyvtár. Immáron 15 éve, többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sok újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire – idén október 4-10-ig -, a könyvtári szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató őszi programsorozatára.

Genesis – a krakkói Exit Színház előadása 

A Genesis a krakkói Exit Színház egy különleges előadása, amely az árnyékszínház eszközeivel ábrázolja a világteremtés bibliai szövegeken alapuló történetét. Az előadásban különböző fogyatékossággal élő színészek szerepelnek. A színdarabot élő zene kíséri, a librettót Marek Piekarczyk, az ismert lengyel zenész, a legendás TSA rockegyüttes énekese adja elő.  

Telepátia

Mégis létezik,
mégis van telepátia
egyidőben ébredés
egyidőben létezés

Zafír

A hűség drágaköve
Így szól sárgult tekercsekben a régvolt:
Mária kék köpönyege az égbolt,
a szép bolygónk meg egy hatalmas zafír,
talp alatt csillagképekkel a nadír.

Apeva-csokor

Úgy
tudom,
vihar jön,
menekülj el
messzire innen!

A Pécsi Harmadik Színház októberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház októberi kínálatában a teátrum sikeres előadásai közül többet is megtalálnak a nézők. A júniusban bemutatott ÁJLÁVJÚ című musical a férfi-nő kapcsolat örök témáját járja körül az első randevútól a házasság, a gyermeknevelés és a válás nehézségein át egészen az elmúlásig – megannyi szívbemarkoló, vicces vagy épp groteszk, de mindenképpen ismerős helyzet tükrében.

Sürgős kölcsön

Ez a nap eléggé zűrös volt, a hivatalban is értekezlet értekezletet ért. Kömény Ferencnek zúgott a feje, alig várta, hogy hazamenjen. Gondolta, egy jó vacsora, majd helyre biccenti, megingott lelki egyensúlyát. Hazaért, nem találta otthon a feleségét. Csak egy cetli hevert a konyhai asztalon, egy levél kíséretében. A levelet nézte meg először, az öccse írt.

Ha akkor tudtam volna

Őszintén bevallom (bár kizárólag csak magamnak), hogy most már bánom az egészet. Konkrétan azt, hogy ezelőtt hatvanegy éve kivettem pólyás húgomat az égő ágyból. És ha már kivettem, nem hagytam ott a padlón, hogy megfulladjon a füstben. Na jó, kicsit azért még ott hagytam.

Őszi búcsú

Hangulatkép
Apollinaire L’ Adieu című versét olvasva
Letörtem ezt a száraz ágat…
Az ősz, lám, mindent tönkretesz!
Tudom, hogy már hiába várlak.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS