75 éves a nemzetközi Mensa! • Hetedhéthatár

Napi aktuál

75 éves a nemzetközi Mensa!

A társaságot 1946-ban alapította Nagy-Britanniában Roland Berrill ausztrál jogász és dr. Lancelot Ware angol tudós és ügyvéd. Érdekesség, hogy egy igencsak szerencsés találkozás eredménye a Mensa: egy közös vonatúton barátkozott össze a két alapító, és az ezt követő rendszeres találkozásaik egyikén, Oxfordban Ware fölvette Berrill-lel a Cattell-féle intelligenciatesztet. Amikor közölte barátjával, hogy kiemelkedően magas az intelligenciahányadosa, ez Berrillre mély benyomást tett, és nemsokára elérkeztek a gondolathoz, hogy létre kellene hozni a magas IQ-júak klubját.

A Mensa tényleges megalapítására 1946. október 1-jén került sor Oxfordban. Az alapítás abból a prózai aktusból állt, hogy Berrill elment a nyomdába az első Mensa-brosúrával.

Honnan a Mensa név? Berrill eredetileg The High IQ Club (a magas IQ-júak klubja) nevet javasolta, és a klub havi folyóirata a Mens (a latin elme) címet viselte volna. Ware azonban figyelmeztette, hogy ez könnyen összetéveszthető egy férfiaknak szóló akkori újsággal. Berrill ekkor döntött úgy, hogy a klub a Mensa (a latin asztal) nevet kapja, az újság pedig legyen Mensa Magazin. Azt mondta, egyrészt azért, mert a mensa az egyik első latin szó, amit megtanítanak az akkor még gyakori latinórákon, másrészt azért, mert a Mensának kerekasztal-társaságnak kell lennie, ahol senki sem előbbre való. Harmadrészt pedig a név fölidézi a latin mondást: mens sana in corpore sano (ép testben ép lélek).

Eleinte igencsak kis létszámú társaságként működött az „újszülött” Mensa, igazán nagy növekedésnek az ’50-es évek közepétől indult. Mára több mint 140 ezer tagja van a világ mintegy száz országában. A magyar mensások hivatalosan 1993 óta, immár 4000 taggal bővítik az intelligensek közösségét – sőt, 2015-2019 között a magyar Balanyi Bibiána töltötte be a nemzetközi Mensa elnöki posztját is. A szervezet 75 éves fennállása is bizonyítja: az intelligencia korszakoktól függetlenül is fontos érték.

(Forrás: Mensa HungarIQa)

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “75 éves a nemzetközi Mensa!”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés