Életút és alkotás • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Életút és alkotás

2021. november 25-én 17.00 órakor szakmatörténeti kiállítás nyílik a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kiállítás Gábor Béla életútját és – az általa írt, eddig még nem publikált egyik tanulmánya alapján – a kirakatrendező és dekoratőr szakmatörténetet mutatja be, 1986-ig.

Gábor Judit Sign and Display magazinban megjelent ajánlójában olvashatjuk, hogy az időszaki kiállítás a 110 évvel ezelőtt született művész életútját alkotásain keresztül mutatja be. Gábor Béla, a kirakatrendező, dekoratőr és grafikusi tapasztalatokkal bíró geometria-, és művészrajz tanár, a magyarországi iskolarendszerű kirakatrendező és dekoratőr szakképzés szervezője és teremtője volt. Neki köszönhetően indult meg 1955 szeptemberében a Százados úti iskolában a kirakatrendezők képzése. Az 1957-ben megjelent A kirakat című könyv szerkesztője volt. Gábor Béla 1993-ban bekövetkezett haláláig a Dekoratőr és Kirakatrendező Iskola tanáraként dolgozott.

A kiállítás elsődlegesen a művész 1993 júliusáig gyűjtött hagyatékából válogatott fotókkal és dokumentumokkal mutatja be a kirakat- és a kiállításrendezés kialakulását, valamint áttekinti a szakoktatás történetét a kezdetektől 1986-ig. A látogatók megtekinthetnek kirakatfotókat az 1900-as évek elejétől 1982-ig terjedő időszakból, szemügyre vehetik neves kirakatrendezők dokumentumait és díjait, továbbá láthatnak különféle kortörténeti dokumentumokat. A kirakatrendezők és dekoratőrök részére a szervezők gyűjtést hirdettek, hogy tudásalapot és információt biztosítsanak a lassan eltűnő – ha úgy tetszik, átalakuló – szakma megújításához.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az időszaki kiállítás nyitva tartása alatt kísérőprogramokkal készül. A programok közül az első a Gábor Béla: Kirakatrendezés és kiállítás a kezdetektől album bemutatója, amelynek időpontja 2021. december 9, 17 óra, helyszíne a múzeum Bacchus terme.

Cím: 1036 Budapest, Korona tér 1.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS