Putyin világrend-átalakítási terve • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Putyin világrend-átalakítási terve

Putyin javasolt egy négy pontból álló világrend átalakítási tervet.

Első tézis: „A koronavírus járvány fényesen bizonyította, hogy a világrend strukturális egysége csakis az állam lehet.” Vagyis semmiféle nemzetek feletti globális struktúrák sem helyettesíthetik, már csak azért sem, mert „csak szuverén államok képesek hatékonyan válaszolni az új kihívásokra és az állampolgárok igényeire.” Putyin emellett a „határok nélküli világ” gondolatát és az államok megsemmisítését a geopolitikai harc fegyverének tekinti. „Az utóbbi évtizedekben sokan zsonglőrködtek feltűnő koncepciókkal, melyeknek megfelelően az állam szerepe leáldozott. A globalizáció körülményei között a nemzethatárok állítólag anakronisztikussá válnak, a szuverenitás pedig a felvirágzás akadálya. Korábban már beszéltem erről, de szeretném ismételten megfogalmazni: így beszéltek azok is, akik szerették volna áttörni az idegen határokat, konkurencia-előnyükre támaszkodva. Valójában erről volt szó. Amint kiderült, hogy ez vagy az, így vagy úgy, jobb eredményeket ér el, azonnal visszatérnek a saját határok lezárásához mindenekelőtt, legyenek azok vámhatárok vagy bármilyenek, s elkezdenek falat építeni. Azt hiszik, hogy mi ezt nem látjuk?” Ezért bármely hatékony nemzetközi rendnek figyelembe kell vennie az állam érdekeit és lehetőségeit, azokból kell kiindulnia, s nem azt kell bizonygatni, hogy államérdekeknek nem kellene lenniük, mondta Putyin. […] Az első tézisnek az a lényege, hogy pontosan az államok azok az entitások (világos, hogy a valóban független államokról van szó, és azokról, akik azzá akarnak válni), amelyek kialakítják a szabályokat a világon, Oroszország pedig egy ilyen világ felépítésében részt fog venni. Putyin kijelentette, hogy Oroszország igen jelentős történelmi tapasztalattal rendelkezik a problémamegoldásban.

Második tézis: „Az átalakulások nagyságrendje nagyon nagy óvatosságot követel meg, már csak az önfenntartás miatt is.” Vagyis válaszolva az új idők kihívásaira Oroszország óvatosan és odafigyelve fog változni, visszautasítva a forradalmi eszközöket. „A technológiákban történő minőségi fejlődés, vagy alapvető környezetváltozások, a megszokott körülmények felborulása nem azt jelenti, hogy azokra az államnak és a társadalomnak radikálisan kell válaszolnia. „Szétverni – nem építeni” – mondják. Hogy ez mihez vezet, azt mi Oroszországban nagyon jól tudjuk, a magunk sokszoros tapasztalatából. Történelmünk példái lehetővé teszik, hogy állítsuk: a forradalom nem kivezet a krízisből, hanem elmélyíti azt. Egyetlen forradalom sem érte meg azt a veszteséget, amit ez emberi potenciálra mért”.

Putyin harmadik tézise az elsővel kapcsolatos: Oroszország tudatában van annak, hogy szoros nemzetközi együttműködés nélkül lehetetlen megoldani sok nehéz problémát, de nem azáltal, hogy nemzetek feletti struktúráknak adjuk át a jogokat. Vagyis a szuverenitás mindennél előbbre való, s nem csak Oroszország számára. […] Együttműködni lehet, lehetséges önkorlátozás is az egész világot érintő válaszok megtalálása érdekében, de csak abban az esetben „ha mindenki megtalálja számítását a kihívások elleni harcban való együttműködésben”. A fő nemzetközi szervezetet természetesen meg kell reformálni – mondta Putyin, de mindemellett „pontosan az ENSZ hordozza ebben a turbulens világban a nemzetközi viszonyok egészséges konzervativizmusát, amely olyannyira szükséges a helyzetek normalizálásához.” Itt utalás történik Putyin negyedik, legfontosabb tételére, az értékekre.

„A mai törékeny világban jelentősen megnövekszik a biztos morális, etikai, értékrendi alapok jelentősége. Az értékrend az adott náció különleges, kulturális-történelmi terméke”. […] Megengedhetetlen bármilyen értékrendi, ideológiai diktátum. Oroszországnak sok minden nem tetszik, ami Nyugaton történik: az, hogy „agresszíven kiradíroznak történelmükből teljes oldalakat, vagy a „fordított diszkrimináció”, vagyis a többség diszkriminációja a kisebbségek érdekében, vagy annak követelése, hogy tagadjanak meg olyan alapfogalmakat, mint az anya, apa, család, sőt a nemek különbözősége” – de mi nem avatkozunk bele mások dolgába.

(Forrás: Orosz Tükör)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS